Μία ομοσπονδιακή δικαστική διαμάχη παραπέμπεται σε διαμεσολάβηση μεταξύ του Κεντρικού Γυμνασίου Hunterdon και μίας Παλαιστίνιας καθηγήτριας η οποία δήλωσε ότι έπεσε θύμα διακρίσεων από τη σχολική κοινότητα λόγω της θρησκείας, της εθνικότητας και της φυλής της.

Ο συνταξιούχος ανώτερος δικαστής Lawrence Lawson ορίστηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ της σχολικής περιφέρειας και της Sireen Sawalha Hashem. Η υπόθεση θα επιστρέψει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Αύγουστο για ενημέρωση σχετικά με το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης.

Στην αγωγή που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, η Χάσεμ κατηγορεί ότι υπέστη διακρίσεις επειδή είναι Μουσουλμάνα Παλαιστίνια. Συγκεκριμένα, η Χάσεμ ισχυρίζεται ότι της είπε η πρώην επικεφαλής των σχολείων Χριστίνα Στέφνερ ότι είχε “προκαλέσει προβλήματα επειδή ήταν παλαιστίνια” από τότε που άρχισε να εργάζεται στο γυμνάσιο τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με την αγωγή.

Στη Χάσεμ δεν προτάθηκε ανανέωση σύμβασης στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014-15.

Στο δικόγραφο προτείνεται ότι η Χάσεμ αποτελούσε στόχο και ήταν υπό συνεχή επιτήρηση, ωστόσο το σχολείο αρνείται  αυτές τις κατηγορίες.

Επιπλέον το σχολείο υποστηρίζει ότι πολλοί μαθητές και γονείς είχαν διαμαρτυρηθεί για την “κακή” συμπεριφορά της δασκάλας στην τάξη.

Εν τω μεταξύ η Χάσεμ εργάζεται πλέον ως καθηγήτρια στο Ridge High School του Bernards.

 

Αφροδίτη Α. Μπλέτα

Δικηγόρος παρ’ Aρείω Πάγω, European Patent Attorney

Διαπ/μένη Διαμεσολαβήτρια  ΥΔΔΑΔ και CEDR

Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών