«Η πρόληψη είναι καθοριστική», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu στην τέταρτη Διάσκεψη Διαμεσολάβησης της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή και προσέθεσε ότι οι αυξανόμενες αντιμουσουλμανικές επιθέσεις αποκαλύπτουν την ανάγκη για προληπτική προσφυγή στη διαμεσολάβηση.

Ο Cavusoglu, μιλώντας μέσω βίντεο, υπογράμμισε τη σημασία της διαμεσολάβησης για την επίλυση των συγκρούσεων, προσθέτοντας ότι η Τουρκία παίζει το ρόλο της.

Ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη κατάρτισης περισσότερων διαμεσολαβητών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και νέων. «Η οικοδόμηση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε στη διάσκεψη.

Περισσότεροι από εκατό ειδικοί, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν στη διάσκεψη, η οποία επίσης συζητήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Ο Guterres δήλωσε: “Πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αποφυγή συγκρούσεων. Η διαμεσολάβηση αποτελεί ζωτικό και οικονομικό μέρος των προσπαθειών μας. ”

Είπε επίσης ότι υπήρχαν σχέδια για την αύξηση της ικανότητας διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του συνόλου των διαμεσολαβητών ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερες γυναίκες.

Με την ευκαιρία της διάσκεψης, ο Cavusoglu δήλωσε στην καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα Sabah: «Η ετοιμότητα και η προθυμία της διεθνούς κοινότητας να ενισχύσει την ικανότητα ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».

Οι προσπάθειες του Guterres είναι πολύ αξιέπαινες και καλούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να υποστηρίξουν το ευρύ όραμα και τις προσπάθειες του για την πρόληψη και επίλυση των σημερινών συγκρούσεων ».

“Η Τουρκία κάνει το καθήκον της”, πρόσθεσε ο Cavusoglu.

Το 2010, η Τουρκία και η Φινλανδία ίδρυσαν την Ομάδα των Φίλων Διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, η οποία επιδιώκει να «διαδώσει και να προωθήσει τη χρήση της διαμεσολάβησης για την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Πηγή: http://aa.com.tr/en/turkey/istanbul-conference-looks-to-promote-mediation/851723

Αφροδίτη Α. Μπλέτα
Δικηγόρος παρ’ Aρείω Πάγω, European Patent Attorney
Διαπ/μένη Διαμεσολαβήτρια  ΥΔΔΑΔ και CEDR
Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών