Η δευτερεύουσα διαιτητική αθλητική διοργάνωση όδευε προς την έκδοση μιας απόφασης με την οποία κανένα από τα μέρη δεν θα ήταν ευχαριστημένο. Και τότε, ο διαιτητής σκέφθηκε διαμεσολαβητικά και ρώτησε τον  προπονητή ποδοσφαίρου: “Εντάξει, τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε; Σίγουρα δεν είναι τα ελάχιστα χρήματα που ζητάτε;”

Μετά από μια στιγμή δισταγμού, ο ενάγων απάντησε: “Καλά … στην πραγματικότητα, θα χαιρόμουν να εκπαιδεύω την ομάδα ακόμη και δωρεάν … όμως να…. εάν λάβω έστω και λίγα χρήματα, η γυναίκα μου μπορεί να καταλάβει γιατί ξοδεύω τόσο πολύ χρόνο με την ομάδα μου … Και δεδομένου ότι οικονομικά έχω στεγνώσει, η γυναίκα μου άρχισε να κάνει σκηνές και δεν θέλει να προπονώ πια τα αγόρια… “

Στην άτυπη συζήτηση που ακολούθησε, ο διευθυντής της ομάδας αποκάλυψε στον προπονητή την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και το λόγο για τον οποίο συνέβη αυτό.

Ο συναισθηματικός προπονητής πρότεινε τότε να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του συλλόγου… Έτσι, τα δύο μέρη επέλυσαν μια περίπλοκη διένεξη βρίσκοντας μια δημιουργική λύση καταλήγοντας σε μια διαμεσολαβητική συμφωνία διακανονισμού και ο σύλλογος κέρδισε έναν νέο χορηγό αντί να χάσει έναν καλό προπονητή.

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε ότι αντίστοιχα μια διαιτητική απόφαση που θα είχε τυχόν εκδοθεί δεν θα είχε υπηρετήσει ούτε το συμφέρον του προπονητή ούτε εκείνο του σωματείου.»

Ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος που δημιουργεί διενέξεις που κατ’ εξοχήν προσιδιάζουν στη διαμεσολαβητική προσέγγιση.

Διαφορές γύρω από την εξαγορά παικτών, συμβατικές διαφορές μεταξύ του σωματείου και των παικτών του, των πρακτόρων ή των προπονητών μπορούν να επιλυθούν πιο γρήγορα, πιο οικονομικά και πιο αθόρυβα με τη διαμεσολάβηση απ’ ότι με τη διαιτησία και φυσικά με τα δικαστήρια.

Και αυτό θα είχε ένα θετικό αντίκτυπο τόσο στις σχέσεις των παικτών με την ομάδα τους όσο και στις επιδόσεις τους μια και δεν θα είχαν το άγχος μιας τυχόν άτυχης κατάληξης της δίκης.

Πηγή: http://kluwermediationblog.com/2017/06/28/win-win-practice-mediation-helping-sport-disputes-sport-disputes-helping-mediation/?utm_source=Mediation+News+July+2017&utm_campaign=Mediation+News++January+2015&utm_medium=email

Αφροδίτη Α. Μπλέτα

Δικηγόρος παρΆρείω Πάγω, European Patent Attorney

Διαπ/μένη Διαμεσολαβήτρια  ΥΔΔΑΔ και CEDR

Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών