19 Μαΐου 2017

Σε μια σπάνια κίνηση, η ομοσπονδιακή δικαστής της Ουάσινγκτον εξέδωσε έκτακτη δικαστική εντολή για διατήρηση των σημειώσεων μιας διαμεσολάβησης κατά την οποία ο δικηγόρος της δικηγορικής εταιρείας Proskauer Rose φέρεται να απείλησε μια συνεργάτη της εταιρείας η οποία τώρα ασκεί αγωγή για διάκριση λόγω φύλου.

Η ενάγουσα, η οποία άσκησε την αγωγή με το ψευδώνυμο «Jane Doe», ισχυρίζεται ότι ο δικηγόρος την απείλησε κατά τη διάρκεια διαμεσολάβησης που έλαβε χώρα στις 23 Μαρτίου.

Ο δικηγόρος της Proskauer, εκπροσωπώντας την εταιρεία, φέρεται να είπε: «Πρέπει να καταλάβεις ότι θα σε τελειώσουμε. Η καταγγελία σου έχει δυσαρεστήσει πολύ κόσμο». Η ενάγουσα, η οποία άσκησε την αγωγή κατά της εταιρείας στις 12 Μαΐου, ελπίζει ότι θα δοθεί εντολή να ζητηθούν οι σημειώσεις του διαμεσολαβητή για να αποδειχθεί ότι όντως ειπώθηκαν αυτά τα λόγια.

Σύμφωνα με την αγωγή, η ενάγουσα που είναι συνεργάτης της εταιρείας στην Ουάσινγκτον έπαιρνε χαμηλότερο μισθό από τους άνδρες συναδέλφους της που έφερναν ισάριθμες υποθέσεις, ενώ άρχισαν να την αποκλείουν από δουλειές μόλις διαμαρτυρήθηκε για τη διαφοροποίηση στις αμοιβές.

Η Proskauer έχει δηλώσει ότι η υπόθεση «είναι αβάσιμη και σε πλήρη αντίθεση με τα γεγονότα».

Στην απογευματινή εντολή της την Πέμπτη, η δικαστής Amy Berman Jackson διέταξε την εταιρεία JAMS να διατηρήσει τις σημειώσεις του διαμεσολαβητή και όλα τα άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη συνεδρία. Ωστόσο, η δικαστής πρόσθεσε ότι η εντολή δεν αποτελεί ένδειξη ότι το υλικό της διαμεσολάβησης θα θεωρηθεί σχετικό ή θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην υπόθεση.

Παρολαυτά, η εντολή διατήρησης των πρακτικών της διαμεσολάβησης είναι ασυνήθιστη. Τα αρχεία της JAMS συνήθως καταστρέφονται 60 ημέρες μετά από μία διαμεσολάβηση, ώστε να διατηρηθεί η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, καθιστώντας την εντολή της Πέμπτης «απόλυτα ασυνήθιστη», σύμφωνα με τη Cynthia Augello, δικηγόρο συνεργάτη της Cullen & Dykman που εξειδικεύεται σε υποθέσεις εργατικού δικαίου.

Όπως είπε η Augello «Ο λόγος γι’ αυτό είναι η εμπιστευτικότητα». «Οι διαμεσολαβητές συνήθως δεν καλούνται να καταθέσουν, εκτός αν υπάρχει υπόνοια κακής πίστης».

Ακόμα και σε υποθέσεις που τα δικαστήρια ζητούν να παρουσιαστούν τα πρακτικά της διαμεσολάβησης, αυτό γίνεται σε κλειστή διαδικασία για να προστατευθεί η εμπιστευτικότητα, σύμφωνα με την κυρία Augello.

Αν επιτραπεί η χρήση σημειώσεων διαμεσολάβησης σε αγωγές αυτό θα «υπονόμευε την όλη διαδικασία», όπως είπε. «Αν πίστευε κάποιος ότι θα μπορούσε κάτι να χρησιμοποιηθεί εναντίον του, αυτό θα απέτρεπε πολλούς ανθρώπους από το να συμφωνήσουν να πάνε στη διαμεσολάβηση».

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ότι ο δικηγόρος της Proskauer απείλησε με αντίποινα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας διαμεσολάβησης τον Μάρτιο, παραπέμποντας στους κανόνες εμπιστευτικότητας των συνεδριών.

«Ο κ. Sanford γνωρίζει ότι υπάρχει το συμφωνητικό της διαμεσολάβησης που έχουν υπογράψει και τα δύο μέρη, το οποίο απαιτεί απόλυτη εμπιστευτικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Proskauer. «Σκοπεύουμε να τηρήσουμε αυτό το συμφωνητικό. Εκτιμούμε το παιχνίδι εντυπώσεων που παίζεται εδώ, αλλά δεν υπάρχουν πιθανότητες να υποστηριχθεί στο δικαστήριο».

Ζωή Γιαννοπούλου

Δικηγόρος, ΔΝ

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑ, ΗΒ, ΗΠΑ

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΙΚΔΘ