ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ

 Οι βασικοί πιστωτές του Πουέρτο Ρίκο παρουσιάστηκαν ενώπιον πτωχευτικού δικαστηρίου στις ΗΠΑ για τη μεγαλύτερη υπόθεση αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους στην ιστορία και δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες μέσω Διαμεσολάβησης για εξεύρεση λύσης στο μη βιώσιμο χρέος της χώρας που ανέρχεται σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην πρώτη ακρόαση, από τη στιγμή που η κοινοπολιτεία των ΗΠΑ κήρυξε πτώχευση στις 3 Μαΐου 2017, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν το ομοσπονδιακό οικονομικό συμβούλιο επιτήρησης του Πουέρτο Ρίκο δήλωσε στη δικαστή Laura Taylor Swain ότι οι δύο κύριες ομάδες των πιστωτών εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν τις συζητήσεις ενώ προχωρά η υπόθεση.

Η δικαστής Swain, δικαστής του Μανχάταν, ορίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και δήλωσε ενώπιον ενός κατάμεστου ακροατηρίου περίπου 100 ατόμων με δύο παράλληλες αίθουσες ότι «αν αφιερώσουμε όλο μας τον χρόνο στη δικαστική διαδικασία δεν θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε λύση».

Αποτελεί κορύφωση μιας πικρής διαπραγμάτευσης δύο ετών μεταξύ της κυβέρνησης του Πουέρτο Ρίκο, των πιστωτών της και των ομοσπονδιακών νομοθετών σχετικά με τον τρόπο που το νησί θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει το χρεωστικό του φορτίο που έχει καταστρέψει την οικονομία της χώρας.

Ο δικηγόρος Martin Bienenstock δήλωσε ότι το σώμα σκοπεύει να πιέσει τους κατόχους ομολόγων Γενικών Υποχρεώσεων και COFINA να προχωρήσουν σε Διαμεσολάβηση. Το ποσοστό του χρέους που μοιράζονται σχεδόν εξίσου οι δύο πλευρές, αντιστοιχεί σε περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ ή το ήμισυ του συνολικού χρέους του Πουέρτο Ρίκο.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο στρατοπέδων (ομόλογα Γενικών Υποχρεώσεων και COFINA) βρίσκεται στο επίκεντρο της διευθέτησης μιας αναδιάρθρωσης που επιτρέπει στο Πουέρτο Ρίκο και τα 3,5 εκατομμύρια των Αμερικανών πολιτών του, να ξαναχτίσουν μια οικονομία που μαστίζεται από ένα ποσοστό φτώχειας 45%, ποσοστό ανεργίας 11% και αυξανόμενη μετανάστευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κοινοπολιτεία των ΗΠΑ υποφέρει επίσης από ένα σχεδόν πτωχευμένο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς την τελευταία δεκαετία η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και δεν μπορεί να καταβάλει τις οφειλές της για βασικές υπηρεσίες.

Η ακρόαση της Τετάρτης δείχνει μια αλλαγή πλεύσης, καθώς οι σκληρές συζητήσεις με τους πιστωτές κατά τη διάρκεια των μηνών εξωδικαστικών διαπραγματεύσεων έδωσαν τη θέση τους στην πιο συμφιλιωτική και ευπρεπή προσέγγιση που απαιτείται για τη διαδικασία ενώπιον ενός δικαστή.

Η διαδικασία της χρεοκοπίας θα καλύψει περίπου το ήμισυ του χρέους του Πουέρτο Ρίκο, παρόλο που άλλοι δημόσιοι φορείς πραγματοποιούν αναδιάρθρωση εξωδικαστικά και ορισμένοι θα μπουν σε καθεστώς χρεοκοπίας αργότερα.

Οι συνταξιούχοι με χρέος που ανέρχεται σε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια έστειλαν δικηγόρο στην ακρόαση για να ζητήσουν συμμετοχή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Robert Gordon, δικηγόρος που εκπροσωπεί μια ομάδα 91.000 συνταξιούχων, ισχυρίστηκε ότι «έχουν κερδίσει το δικαίωμα να συμμετέχουν σ’ αυτή τη διαδικασία».

Ζωή Γιαννοπούλου

Δικηγόρος, ΔΝ

Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑ, ΗΒ, ΗΠΑ

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΙΚΔΘ