Ο Clemens Vedder φημίζεται ότι έχει την χάρη να απλουστεύει τα πράγματα.

Στο παρελθόν ήταν εχθρός των τραπεζιτών. Κάποτε, όταν  βρισκόταν σε σύγκρουση με το Τραπεζικό Οίκο της Κολωνίας, Sal. Oppenheim, σε μια Γενική Συνέλευση μοίρασε μπλουζάκια, που πάνω τους έγραφαν: «Έχουμε μειώσει την περιουσία των άλλων στο μισό – Sal. Oppenheim – Ιδιώτες Τραπεζίτες έως το 2010».

Εσχάτως όμως ο Vedder είναι πολύ ευγενής έναντι αυτής της τράπεζας. Τη βοηθά μάλιστα να λύσει τα μεγαλύτερα προβλήματα της σε διαφορές επιπέδου δισεκατομμυρίων με πρώην πελάτες της. Η κληρονόμος του εμπορικού οίκου πωλήσεων εξ’ αποστάσεως, Madeleine Schickedanz,  αντιδικούσε  με την τράπεζα στα δικαστήρια επί χρόνια. Κατηγορούσε την Τράπεζα ότι την οδήγησε σε μια εμπλοκή με τον όμιλο Arcandor, ο οποίος βούλιαζε και η οποία εμπλοκή οδήγησε στην απώλεια της περιουσίας της. Αξίωσε από την τράπεζα αποζημίωση ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων. Η τράπεζα προέβαλε μια ανταξίωση ύψους 575 εκατομμυρίων ευρώ, από δανειακές συμβάσεις. Τα μέρη τώρα συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά, χάρις στη διαμεσολάβηση του Vedder ενώ λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του συμβιβασμού δε δημοσιεύθηκαν.

Με τον τρόπο αυτό οι ατέλειωτες συζητήσεις, τις οποίες έπρεπε να οργανώσει ο Vedder ως διαμεσολαβητής, με υπομονή και δεξιοτεχνία, έφτασαν στο τέλος τους. Ο αντίδικος της Schickedanz  ήταν στην πραγματικότητα η Deutsche Bank, η οποία το 2010 ανέλαβε τον Τραπεζικό Οίκο της Κολωνίας Sal. Oppenheim, o οποίος είχε εμπλακεί στην υπόθεση της ζημίας του οίκου Arcandor. Την ίδια στιγμή οι επικεφαλής της Deutsche Bank είχαν πολλά άλλα προβλήματα να λύσουν.

Το κύριο αντικείμενο της αντιπαράθεσης ήταν, σύμφωνα με την αγωγή της Schickedanz κατά της Sal. Oppenheim, όπως αυτή κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο της Κολωνίας, η κυριότητα των ακινήτων της ενάγουσας, επί των οποίων η Τράπεζα είχε δικαιώματα υποθήκης. Θα έπρεπε να ρυθμιστεί πλέον η πρόοδος της διαδικασίας. Η Schickedanz  στην ακροαματική διαδικασία περιορίστηκε από τα εκατομμύρια στην αξίωση να της εξασφαλιστεί μια ζωή, ανάλογη της τάξης της.

Οι ημερήσιες εφημερίδες χαρακτήρισαν την Τράπεζα ως τον νικητή του συμβιβασμού και αυτό διότι η Schickedanz δεν θα λάμβανε το αιτηθέν ποσό των 1,9 δισεκατομμυρίων, που αξίωσε, αλλά μόνο ένα τριψήφιο αριθμό σε εκατομμύρια. Στον κύκλο ωστόσο της υποτιθέμενης ηττημένης επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση.

Η περίπτωση της Schickedanz δεν ήταν το μοναδικό κληρονομικό βάρος, το οποίο  η Sal. Oppenheim  μετέφερε στην Deutsche Bank. O Τραπεζικός Οίκος της Κολωνίας είχε διαφορές και με τις οικογένειες: Schwarz-Schütte (Schwarz-Pharma), Kreke (Douglas-Αρωματοπωλεία und Thalia- Βιβλιοπωλεία), Neven DuMont (Εκδόσεις) και πολλούς ακόμη. Περίπου δεκαπέντε υποθέσεις έχουν επιλυθεί στο μεταξύ με συμβιβασμούς, στις οποίες ο  Vedder ήταν ο διαμεσολαβητής. Την περασμένη Δευτέρα το Πρωτοδικείο της Κολωνίας ανακοίνωσε, ότι ανέβαλε την έκδοση οριστικής αποφάσεως στην υπόθεση της  Schickedanz για τον Ιανουάριο.

Ο ίδιος ο Vedder περιγράφει τον εαυτό του ως «συνταξιούχο έμπορο με ολοκληρωμένη  αποταμίευση από την εργασία του». Στο μεταξύ στους κύκλους του έχει κερδίσει τη φήμη ως του πιο επιτυχημένου ειρηνοποιού της γερμανικής οικονομικής σκηνής. Το ότι όμως ο αριθμός των διαμεσολαβητικών του εργασιών κινείται σε μεγάλο διψήφιο αριθμό δεν θέλει ο ίδιος να το επιβεβαιώσει. Το επόμενο βήμα του είναι να προσπαθήσει να επιλύσει τη διαφορά μεταξύ του ιδρυτή της εταιρίας Media Markt, Erich Kellerhaus και του Μetro σχετικά με την έλεγχο επί του Ομίλου Media – Saturn.

O Vedder εξελίχθηκε πολύ, ξεκινώντας ως σπουδαστής σε εμπορική επαγγελματική σχολή, πουλούσε μοντέλα φορολογικής αποταμίευσης και είχε συμμετοχή σε μεγάλες συναλλαγές του λιανικού εμπορίου, δραστηριότητες που του απέφεραν περιουσία, που μετράται σε τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων και ταυτόχρονα τον εδραίωσαν σε μια μόνιμη θέση στην λίστα των πλουσιότερων Γερμανών.

Όποιος, την εποχή που ήταν δραστήριος ως επενδυτής, ήθελε να τον δει από κοντά όφειλε να τον αναζητήσει σε Γενικές Συνελεύσεις. Εκεί  φρόντιζε να αντιμετωπίζει τα μέλη των διοικητικών και των εποπτικών συμβουλίων με την ιδιότητα του μετόχου και  κριτική ικανότητα, θέτοντας ερωτήματα, που πρόδιδαν βαθιά γνώση. Πιο πολύ θεωρούνταν ως ένας ακοίμητος παρατηρητής, από τον οποίο φαινόταν ότι δεν του ξέφευγε τίποτα. Με τα κομψά κοστούμια του, τα οποία σχεδίαζε ο ίδιος, ξεχώριζε ανάμεσα στους άλλους επιχειρηματίες.

Σήμερα ο Vedder ζει πιο ήσυχα. Όταν δεν διαμεσολαβεί σε κάποια διαφορά, παρακολουθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, για τις οποίες πάντα ενδιαφερόταν. Συχνά εμφανίζεται σε δημοπρασίες έργων τέχνης, στο θέατρο της Ζυρίχης, σε εγκαίνια εκθέσεων που διοργανώνει η βερολινέζικη Γκαλερί Φωτογραφίας Camera Work και σε γενέθλια πάρτι της εξέχουσας οικονομικής τάξης της Γερμανίας ή και ακόμη στην αγορά των Χριστουγέννων της Νυρεμβέργης καθώς και ως επισκέπτης στην οικογένεια Schickedanz.

Πηγή: http://www.zeit.de/2016/53/clemens-vedder-madeleine-schickedanz-deutsche-bank-versoehnung

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης