Μια οικογενειακή συνάντηση στις 24 Ιουλίου 2016 στο Burgkunstadt της Γερμανίας ξέφυγε εντελώς από τον έλεγχο με αποτέλεσμα ένας σαραντάχρονος να παρουσιαστεί την Πέμπτη 27.04.2017 ενώπιον του δικαστηρίου, με την κατηγορία ότι επιτέθηκε στην αδελφή του, όταν συναντήθηκαν στο σπίτι των γονέων του. Η κατηγορία κατά αυτού του άνδρα, που μέχρι τότε δεν είχε ποτέ προβλήματα με τον νόμο και την οποία του απηύθυνε ο Εισαγγελέας Timm Hain, αφορούσε τη σωματική βλάβη από δόλο. Εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως, ασκήθηκε προσφυγή κατ’  αυτού και στο τέλος ορίστηκε δικάσιμος. Τι είχε όμως συμβεί; Το ζήτημα ήταν ένα ρούτερ, για τη σύνδεση στο ίντερνετ, το οποίο ο σαραντάχρονος ήθελε να τοποθετήσει στο σπίτι της μητέρας του. Ο τρόπος που το έκανε προκάλεσε την διαφωνία της αδελφής του. Η διαφωνία εξελίχθηκε σε λεκτικές αντιπαραθέσεις. Μια προσβολή όμως ήταν η αφορμή που μετέτρεψε την αντιπαράθεση σε καβγά. Μετά τις βρισιές που ο κατηγορούμενος εκτόξευσε, πέταξε αντικείμενα στο κεφάλι της αδελφής του και της έκανε και μια άσεμνη χειρονομία. Στη συνέχεια και αφού την χτύπησε στο κεφάλι, την έκλεισε στον χώρο της σάουνας. Στο τέλος με μια σφαλιάρα της έσπασε τη μύτη.

Στην πραγματικότητα ο κατηγορούμενος, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο Horst – Hermann Hofmann, ομολόγησε την πράξη του. Τι επεδίωξε όμως με την προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψης. Ένα ερώτημα, που απασχόλησε και τον δικαστή Stefan Hoffmann. O δικηγόρος Horst Hermann Hofman δήλωσε τα εξής: “Η κατάσταση στην οικογένεια θα μπορούσε προτιμότερα να λυθεί μέσω διαμεσολάβησης παρά με μια καταδίκη”. Ωστόσο ο εντολέας του είναι απολύτως άμεμπτος και επέμεινε σε αυτό.

Το ίδιο ισχυρίζεται και η αδελφή του κατηγορούμενου, η οποία τόνισε επανειλημμένα ότι δεν θέλει πλέον να έχει την παραμικρή σχέση με τον αδελφό της. Ακόμη και όταν ο ίδιος ο δικαστής τη ρώτησε, αν θα ήθελε να βελτιωθεί η σχέση τους, απάντησε με ένα ξεκάθαρο “όχι”. Ακόμη και όταν ο αδελφός της ζήτησε επανειλημμένως συγγνώμη, σιώπησε με αποτέλεσμα να προκληθεί μια θλιβερή παύση. Η άσεμνη χειρονομία, την οποία ομολόγησε ο κατηγορούμενος, ήταν μια παρεκτροπή και εν πάση περιπτώσει δεν την έκανε στα σοβαρά, παρά το ότι η αδελφή του διαφώνησε. Αλλά αυτό που τελικά της έμεινε βαθιά χαραγμένο στην ψυχή ήταν ότι της έριξε νερό στο πρόσωπο, της τράβηξε τα μαλλιά, της έκανε κεφαλοκλείδωμα και την χτύπησε.

Αυτό που κατά τον δικηγόρο του κατηγορούμενου επέφερε τόση ένταση στον εντολέα του, πρέπει να αναζητηθεί στο παρελθόν. Ο εντολέας του είχε πάντα την αίσθηση ότι ήταν “η τελευταία τρύπα του ζουρνά” μέσα στην οικογένεια. Για τον λόγο αυτό η κριτική που του ασκήθηκε σε σχέση με τον τρόπο, που τοποθέτησε το ρούτερ, προκάλεσε και την υπέρμετρη αντίδραση του. Τελικά ο κατηγορούμενος προθυμοποιήθηκε  να καταβάλει στην αδελφή του το ποσό των 2.000€, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική της βλάβη, προκειμένου να αποφύγει την ποινική καταδίκη. Η αδελφή του δεν δέχτηκε ωστόσο την πρόταση του χωρίς επιφυλάξεις, υπερτονίζοντας το πόσο υπέφερε από την βία που της ασκήθηκε. Η δε επιφύλαξη της εκφράστηκε ως εξής: “Δεν θα πρέπει η αποδοχή μου να ερμηνευθεί, ότι όλα μεταξύ μας είναι πια τακτοποιημένα.”

Πηγή:http://www.infranken.de/regional/artikel_fuer_gemeinden/Du-elende-Saeugoschn-Geschwisterstreit-artet-in-Handgreiflichkeiten-aus;art154303,2525155

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης