Ο ΟΠΕΜΕΔ και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου στα πλαίσια της συνεργασίας τους για τη μελέτη εναλλακτικών θεσμών στην ποινική δίκη όρισαν μία επιστημονική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει το θεσμό της ποινικής διαπραγμάτευσης (plea bargaining) και άλλων σχετικών εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών που μπορούν να έχουν άμεση εφαρμογή στον τομέα της ποινικής δικονομίας, με στόχο την απλοποίηση των ποινικών διαδικασιών και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Ο κ. Ιωάννης Τέντες, πρώην Εισαγγελέας Αρείου Πάγου και πρώην Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμιση της Διαφθοράς, αποδέχθηκε την πρόταση του Οργανισμού και του Ινστιτούτου να προεδρεύει της επιστημονικής αυτής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ μέλη της επιτροπής ορίστηκαν οι κ.κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Εισαγγελέας Εφετών – πρώην Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Εισαγγελέας Εφετών, Μαρίνος Σκανδάμης, Δικηγόρος -πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής,  και Στέλιος Μανουσάκης, Δικηγόρος – Διαμεσολαβητής – πρώην Πρόεδρος ΔΣΠ.

Στην Επιτροπή επίσης θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος – Διαμεσολαβητής.