Ο Σύλλογος Προστασίας των Ζώων στην πόλη Νόιμινστερ της Γερμανίας απέκτησε νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Σε αρχαιρεσίες που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε μια Γενική Συνέλευση, η οποία δεν ήταν δημόσια και πραγματοποιήθηκε σε καθεστώς υψηλής συναισθηματικής φόρτισης, εξελέγη πρόεδρος ο Martin Heinze. Η δραστηριοποιούμενη στον χώρο της προστασίας των ζώων αλλά και των ανθρώπων, Gisela Bünz, δεν ήταν υποψήφια, μετά από 30 χρόνια δραστηριότητας στον Σύλλογο, λόγω ηλικίας, αφού ήδη είναι 74 ετών. Το Συμβούλιο αποτελείται πλέον από τον συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο, Jochen Seligmann, την ταμία, Nina Schereika, την γραμματέα, Birgit Carstedt, τον εκπρόσωπο του Πόνυ Κλαμπ, Wolfgang Kreikenbohm, τον επιχειρηματία, Peter Schacht και την κτηνίατρο, Heimke Siemen-Thiesfeld.

Τo νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να ανοίξει τη συζήτηση εκ νέου με την Διοίκηση του Δήμου. Σκοπός του είναι να ξανανοίξει το ήδη από τον Αύγουστο του 2016 κλειστό Καταφύγιο Ζώων στο δάσος της πόλης. Ο νέος πρόεδρος, Martin Heinze δήλωσε: «Δεν έχουμε ακόμη επεξεργαστεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μια λύση». Ο νέος Πρόεδρος είναι μέλος του Συλλόγου εδώ και οχτώ μήνες μόνο, ωστόσο και σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ασχοληθεί από παλιά με την προστασία των ζώων. Δήλωσε ακόμη ότι έχουν ήδη επεξεργαστεί την λίστα των ελλείψεων της πόλης.

Παρόμοια εκφράστηκε και ο νέος αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Hans Jochen Seligmann. «Η εγκατάσταση είναι εκεί και έχει ξαναγίνει ωραία. Πολλά είναι τα συναισθήματα που αναθερμάνθηκαν τους τελευταίους μήνες αλλά τώρα πρέπει να επέλθει πια ειρήνη».

Σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό που παρουσιάστηκε στη Γενική Συνέλευση, ο Σύλλογος έχει μια περιουσία ύψους 300.000 €. Τα έσοδα μειώθηκαν από σχεδόν 250.000 € το έτος 2012 σε 100.000 € το 2016. Τα έξοδα παρέμειναν στο ύψος των 150.000 €.

Μετά την απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου (προ της διενέργειας των νέων αρχαιρεσιών) το παλαιό Διοικητικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η Διοίκηση του Δήμου δεν έχει απαντήσει ακόμη επί της τεκμηριωμένης εικοσασέλιδης προσφυγής του Συλλόγου κατά του κλεισίματος του καταφυγίου των ζώων. Αλλά και η Κτηνιατρική Υπηρεσία δεν έχει ελέγξει ακόμη την εγκατάσταση από τον Απρίλιο του 2016. Υπεύθυνη για την μίζερη αυτή κατάσταση είναι μια ομάδα, η οποία προσπάθησε επιμόνως να εκδιώξει τον Σύλλογο από το καταφύγιο των ζώων. Από την Κτηνιατρική Υπηρεσία η ομάδα αυτή υποστηρίχθηκε ηθικά με καθόλου διπλωματικές εκφράσεις.

Επίσης, ο Δήμος δεν έχει κανένα δικαίωμα να εξαρτά την απόφαση του για την χορήγηση άδειας από την παραίτηση ενός δημοκρατικά νομιμοποιημένου και εκλεγμένου οργάνου του συλλόγου.

Ο δήμαρχος, Δρ. Olaf Tauras δήλωσε με σαφήνεια: «Ο Σύλλογος Προστασίας των Ζώων δεν αποτελεί για μας πλέον συνομιλητή». Μπορεί ωστόσο να φανταστεί ότι το Ζωολογικό Πάρκο θα είναι αυτό που θα λειτουργήσει το καταφύγιο των ζώων. Επί αυτού διεξάγονται συζητήσεις.

Η κτηνίατρος Heimke Siemen – Thiesfeld, η οποία είναι μέλος και κτηνίατρος του Ζωολογικού Πάρκου, θεωρεί ότι αυτό αποτελεί μειονέκτημα για την προστασία των ζώων: «Θα ήταν καλά αν το Ζωολογικό Πάρκο δημιουργήσει μια νέα δομή και φέρει την ηρεμία στα πράγματα. Ο Σύλλογος Προστασίας των Ζώων υπό τη νέα του ηγεσία, θα μπορούσε να επανέλθει αργότερα», πρότεινε.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος του Κρατιδίου, Robert Habeck, πρότεινε Διαμεσολάβηση για τη διένεξη. Ο εκπρόσωπος του Δήμου, ωστόσο, Stephan Beitz, δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτή δεν είναι ακόμη αναγκαία και πως υπάρχουν περιθώρια να τα καταφέρουν μόνοι τους.

Θα είναι όμως το επόμενο βήμα, αν δεν μπορέσουν.

Πηγή: www.shz.de