Η οργάνωση «Mir Trewwerer» στην πόλη Trebur της Γερμανίας είναι μια Οργάνωση Ηλικιωμένων, που αναλαμβάνει διάφορες εθελοντικές πρωτοβουλίες, που αντικείμενο έχουν την προσφορά στην τοπική κοινωνία.

Τόπο συνάθροισης είχαν όλον τον καιρό μια αίθουσα  του Παλαιού Δημαρχείου της πόλης.

Ωστόσο πρόσφατα ο Δήμαρχος αποφάσισε να εξώσει την οργάνωση από την αίθουσα αυτή. Δημιουργήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη αναταραχή. Η παράταξη του  Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος  στο Δημοτικό Συμβούλιο υπέβαλε ένα αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο έγινε αποδεκτό με μεγάλη πλειοψηφία, ζητώντας από τον Δήμαρχο να μην υλοποιήσει την έξωση και να προχωρήσει σε νέες συνομιλίες με τα εμπλεκόμενα μέρη. Το αίτημα έγινε δεκτό με μεγάλη πλειοψηφία.

Τα εμπλεκόμενα μέρη είναι η διεύθυνση της δημοτικής βιβλιοθήκης, ο Δήμαρχος, η Τοπική Οργάνωση Προστασίας της Φύσης και βεβαίως η Οργάνωση των Ηλικιωμένων.

Στις συζητήσεις αυτές και με σκοπό να είναι πιο αποτελεσματικές, την βοήθεια του θα κληθεί να προσφέρει ένας Διαμεσολαβητής.

Ο Δήμαρχος της πόλης, προερχόμενος από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, έδειξε να μην είναι πρόθυμος για συμβιβασμούς. Επιμένει ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Για το λόγο αυτό παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του αν τελικά θα δεχθεί το αποτέλεσμα της Διαμεσολάβησης.

Η αντιπολίτευση (οι παρατάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κόμματος του Φιλελευθέρων)  θεωρούν ότι ο επικεφαλής του Δήμου με την συμπεριφορά του αυτή απαξιώνει την έννοια του εθελοντισμού.

Ακόμη και ο προερχόμενος από την ίδια παράταξη με τον Δήμαρχο επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος,Constantin Mussel, αναγνώρισε ότι «μια στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή Διαμεσολαβητή είναι η καλύτερη λύση» καταλήγοντας: «Πρέπει και στο μέλλον να μπορούμε να συνεννοούμαστε μεταξύ μας».

Ο χώρος των συναθροίσεων δεν είναι παρά ένας μικρός χώρος 19 τετραγωνικών. Χρήση αυτού, εκτός από την Οργάνωση των Ηλικιωμένων, κάνει και η Τοπική Οργάνωση Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Για την Οργάνωση των Ηλικιωμένων ο χώρος αυτός είναι χώρος απόδρασης, με τον οποίο τα μέλη της έχουν συνδεθεί εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο χώρος, που ως χώρος παραμονής είχε ανακαινισθεί με εργασία αμέτρητων ωρών. Αλλά ήταν και ένα ιστορικό θολωτό υπόγειο του κτιρίου. Η Οργάνωση έχει ταυτιστεί με τον χώρο αυτό, τον θεωρεί στοιχείο της ταυτότητας της, τα μέλη της πιστεύουν μάλιστα ότι η αίσθηση αυτή ενισχύει τόσο την ενότητα της  όσο και τα κίνητρα της. Πιστεύει δε ότι αν μετακινηθεί για να φιλοξενηθεί στο κτίριο των σωματείων, που διαθέτει σε άλλα σωματεία ο Δήμος, αυτά τα στοιχεία δεν θα μπορέσουν να διατηρηθούν.

Αλλά και η Οργάνωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος θεωρεί την μετακίνηση αυτή χωρίς νόημα. Πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτό υποτιμάται η εθελοντική προσφορά στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Εκτιμά ότι με το έργο των δύο αυτών οργανώσεων ο Δήμος κατάφερε να εξοικονομήσει τεράστια ποσά. Με τις χορηγίες των μελών της Οργάνωσης των Ηλικιωμένων αγοράστηκαν οικοδομικά υλικά. Χωρίς αυτήν την Οργάνωση δεν θα υπήρχε η Χριστουγεννιάτικη Αγορά στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

Εκεί οι ηλικιωμένοι κατασκεύασαν το μεγαλύτερο τους έργο. Αντικατέστησαν τα 1600 κεραμίδια της στέγης, τακτοποίησαν τον κήπο, τοποθέτησαν ένα κάλυμμα στην αποθήκη και πολλά άλλα ακόμη. Δράσεις, για τις οποίες τους ευγνωμονεί η Εταιρία για την Πατρίδα και την Ιστορία.

Ωστόσο τόσο η Οργάνωση των Ηλικιωμένων όσο και η Οργάνωση για την Προστασία του Περιβάλλοντος έδειξαν ότι είναι πρόθυμες για συμβιβασμούς. Θα χαιρόταν αν μπορούσαν να κάνουν μια συζήτηση για την αποσαφήνιση της διαφοράς. Πιστεύουν  ότι αν πράγματι το πρόβλημα περιορίζεται στο ότι πρέπει να βρεθεί χώρος για να επεκταθεί η βιβλιοθήκη, αυτό μπορεί να γίνει με την μεταφορά βιβλίων στην βιβλιοθήκη του γειτονικού διαμερίσματος του Δήμου, στο Astheim.

Η Οργάνωση των Ηλικιωμένων πάντως δεν παραλείπει να απειλεί πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα αυτοδιαλυθεί και θα παραδώσει στον Δήμο όλες τις διακρίσεις, τα μετάλλια και τους επαίνους που κατά καιρούς έχει λάβει.

Γενική είναι η παραδοχή πως η Οργάνωση των Ηλικιωμένων έχει αφήσει παντού τα ίχνη της μέσα στην πόλη, έχοντας συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αν διαλυθεί θα είναι μια απώλεια για την πόλη καθώς και για πολλούς άλλους συλλόγους.

Πηγή: http://www.ruesselsheimer-echo.de/

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης