ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών ανακοινώνει ότι, την 7η Απριλίου 2017, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία, σε συνεργασία με τον Δήμο Λοκρών, στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης Φθιώτιδας, ημερίδα με θέμα: «ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ – Ο ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ».

Η εν λόγω ημερίδα ήταν η δέκατη πέμπτη που διοργανώνει τα τελευταία τρία χρόνια η Ένωση, σε εφαρμογή της πεποίθησής της, ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την διάδοση του Θεσμού της Διαμεσολάβησης  – σχετικά με αστικές και εμπορικές υποθέσεις επί του παρόντος, με προοπτική επέκτασης και σε άλλες υποθέσεις όπως, παραδείγματος χάριν, στις διοικητικές- είναι η ενημέρωση των ιδιωτών, είτε φυσικών είτε νομικών προσώπων και ότι το πιο πρόσφορο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, σε όσο το δυνατόν περισσότερους Δήμους της χώρας μας.

Ο μεγάλος αριθμός των παρευρισκομένων και η προσοχή με την οποία παρακολουθούσαν τόσο τις εισηγήσεις, όσο και την προσομοίωση Διαμεσολάβησης που ακολούθησε, επιβεβαίωσαν την πεποίθηση μας ότι οι πολίτες θα δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη Διαμεσολάβηση, εφόσον λάβουν κατάλληλη και επαρκή πληροφόρηση για το νέο αυτό Θεσμό.

Θερμότατα ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Λοκρών, κ. Νίκο Λιόλιο, για τη συμβολή του στην διοργάνωση της ημερίδας, με την παραχώρηση στην Ένωση της αίθουσας του Κωνσταντίνειου Πνευματικού Κέντρου και του αναγκαίου εξοπλισμού, αλλά κυρίως για την παρουσία του στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησε ολόκληρη με αμείωτο ενδιαφέρον, παίρνοντας και τον λόγο για να συγχαρεί όλους τους συντελεστές της και να επαινέσει το Θεσμό της Διαμεσολάβησης.

Θερμότατα ευχαριστούμε, επίσης, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη για το ενδιαφέρον που έδειξε, τον κ. Θανάση Καρακάτζα, που τον εκπροσώπησε στην εκδήλωση και τον Βουλευτή Φθιώτιδας κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, που επίσης παρευρέθηκε και παρακολούθησε με ενδιαφέρον ολόκληρη την εκδήλωση.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν -και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό- ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Λοκρών, κ. Δημήτρης Τσοχαντάρης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λοκρών, κ. Ηλίας Κολομτσάς, καθώς και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κα. Γιάννα Θεοδοσίου, κα. Βάσω Σίμου – Παλαιολόγου και κ. Κωνσταντίνο Σούλια. Ιδιαίτερα, θερμές ευχαριστίες αξίζει -και της τις απευθύνομε με χαρά- η κα. Αντωνία Κιάτου, δικηγόρος Αθηνών και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, του Υπουργείου Δικαιοσύνης,  Διαφάνειας και  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τις άοκνες και συνεχείς επί πολύ καιρό προσπάθειές της στις οποίες οφείλεται, εν πολλοίς, η πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας.

Η ημερίδα άρχισε με χαιρετισμούς, τους οποίους απηύθυναν ο κ. Λάμπρος Κοτσίρης, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Όμ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοποίησης Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η κα. Κατερίνα Κωτσάκη, επ. δικηγόρος Αθηνών, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του άνωθεν Υπουργείου, Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαμεσολαβητών.

Αμέσως μετά άρχισαν οι εισηγήσεις των ομιλητών, με πρώτη εκείνη του Καθηγητή κ. Λάμπρου Κοτσίρη, ο οποίος με γλαφυρό, όπως πάντοτε, τρόπο, αναφέρθηκε στις ρίζες της Διαμεσολάβησης, που ανατρέχουν στην Ελληνική Μυθολογία, τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου τρόπου επίλυσης διαφορών, που πέραν της ταχύτητας και του χαμηλού κόστους του, σε σχέση με την Δικαστική Διαδικασία, είναι καθοριστικός για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και συμβάλλει στη δημιουργία υγιών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων σε όλους τους τομείς.

Ακολούθησε η εισήγηση της κα. Κατερίνας Κωτσάκη, η οποία, αφού προέβη σε μία γενική εισαγωγή στη Διαμεσολάβηση, σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, κατά το Ελληνικό και το Κοινοτικό Δίκαιο, εξέθεσε τις Βασικές Αρχές που την διέπουν, με κύρια αρχή, αυτή  της εχεμύθειας και της εμπιστευτικότητας, την δυνατότητα εξεύρεσης λύσης που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη, το ρόλο και τις δεξιότητες του Διαμεσολαβητή, ο οποίος δεν εκδίδει απόφαση, αλλά διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους να εντοπίσουν τα πραγματικά συμφέροντά τους και να βρουν, μία από κοινού λύση, η οποία τα εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά, καθώς και τον απλό τρόπο με τον οποίο το συμφωνητικό επίλυσης της διαφοράς, που προκύπτει από την διαδικασία της Διαμεσολάβησης, μπορεί να καταστεί τίτλος εκτελεστός, οπότε και εφαρμόζεται, με τον ίδιο τρόπο, όπως μία δικαστική απόφαση.

Στη συνέχεια, ο κ. Δημήτρης Μάντζος, δικηγόρος Αθηνών και Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εκτελεστικός Γραμματέας του «Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών – ΟΠΕΜΕΔ», αφού απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΟΠΕΜΕΔ, κυρίου Νικόλα Κανελλόπουλου, εξέθεσε τους στόχους του εν λόγω Οργανισμού, τον οποίο ίδρυσαν οι κυριότεροι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς της χώρας, όπως η ΓΕΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, η ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ, η ΕΣΕΕ, το ΤΕΕ και άλλοι, με Πρόεδρο τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, επίτιμο Πρόεδρο του ΣτΕ και πρώην Πρωθυπουργό, ενώ αναφέρθηκε και  στη θέση της Διαμεσολάβησης σήμερα στην Ελλάδα, στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ευρύτερη διάδοση του Θεσμού, για τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών στην Ελλάδα και για την αισιοδοξία που διέπει τους Φορείς και τους περισσότερους Διαμεσολαβητές ότι σύντομα η Διαμεσολάβηση θα αποκτήσει στην Ελληνική κοινωνία τη θέση που της αξίζει.

Ακολούθησε η εισήγηση της κα. Αντωνίας Κιάτου, η οποία ανέλυσε λεπτομερώς τις διατάξεις του τότε ακόμη υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου για τον «Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων», τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτός, κυρίως σε όσους έχουν σε εκκρεμότητα «κόκκινα δάνεια», τις ελλείψεις του καθώς και τις βελτιώσεις που επιβάλλεται να επέλθουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, τονίζοντας την θετική σημασία αφενός της ανάθεσης – έστω κατά κύριο λόγο και όχι αποκλειστικά – σε Διαπιστευμένους Διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του ρόλου των «Συντονιστών» -όπως αποκαλούνται στο εν λόγω Σχέδιο Νόμου- και αφετέρου της γενικότερης προσπάθειας εξωδικαστικής επίλυσης των υπαγόμενων διαφορών. Στη συνέχεια, δόθηκε χρόνος στους παρευρισκόμενους να θέσουν ερωτήσεις στους εισηγητές, επί θεμάτων σχετικά με τα οποία επιθυμούσαν διευκρινίσεις, στις οποίες οι εισηγητές απάντησαν πρόθυμα.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, παρουσιάστηκε προσομοίωση Διαμεσολάβησης σε εμπορική διαφορά, στην οποία συμμετείχαν Διαμεσολαβητές Διαπιστευμένοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συγκεκριμένα, η κα. Αντωνία Κιάτου στον ρόλο της Διαμεσολαβήτριας, καθώς και η κα. Ευαγγελία Παυλάκη, ο κ. Σέργιος Μαναράκης, η κα. Αφροδίτη Μπλέτα και η κα. Μαργαρίτα Γιαννοπούλου, στους ρόλους των μερών και των νομικών παραστατών τους.

Την παρουσίαση της υπόθεσης και της διαδικασίας σχολίασε, με εμπεριστατωμένο τρόπο, η κα. Nicole Μπαλάδη, Δικηγόρος, Διαμεσολαβήτρια Διαπιστευμένη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Διαπιστευμένη Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, η οποία με κατάλληλες επισημάνσεις συνέδεσε για τους παρευρισκόμενους όσα είχαν δει προηγουμένως να γίνονται κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην πληρέστερη κατανόηση της εξέλιξης της διαδικασίας και της επιτυχούς έκβασης της.

Αθήνα, 1η Μαΐου 2017

Η Πρόεδρος της

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ,

Κατερίνα Κωτσάκη

Δείτε εδώ το Δελτίου Τύπου