«Η υπόθεση ήρθε όταν ο πρώτος κύκλος δικαστικών αντιδικιών είχε ολοκληρωθεί. Η εγκατεστημένη «πραγματικότητα» ήταν αντίθετη με τη «νομική ορθότητα», αλλά αναγκαστική εκτέλεση δεν μπορούσε να γίνει. Ένας νέος κύκλος δικών ξεκινούσε, όμως ήταν δεδομένο ότι αυτό δεν οδηγούσε πουθενά. Οι προσπάθειες να βρούμε οι δικηγόροι απευθείας λύση, κατέληγαν σε αδιέξοδο. Κάθε δικηγόρος υποστήριζε αυτό που διεκδικούσε ο πελάτης» δηλώνει η δικηγόρος -νομική παραστάτρια της μιας πλευράς, κ. Ευγνωσία Ραφτοπούλου, σε μια υπόθεση οικογενειακής φύσης που ταλάνιζε την πελάτη της για πολλά χρόνια μέχρι που η άλλη πλευρά συμφώνησε να γίνει προσπάθεια επίλυσης με Διαμεσολάβηση.

Μέσα από μια ουσιαστική και δημιουργική ημέρα Διαμεσολάβησης βρέθηκε λύση, την οποία κανείς δεν είχε φανταστεί. Τα μέρη συμφώνησαν σε κάτι, που κανένα δικαστήριο δεν μπορούσε να επιβάλει και κανένας δικηγόρος να προτείνει.

«Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα ως μάχιμη δικηγόρο. Ενώ διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά μιας αντιδικίας, διαφοροποιείται στο ότι πρόκειται για μια αντιδικία με ουσιαστική αντιπαράθεση. Τα μέρη βρίσκονται ενώπιος ενωπίω σ’ έναν πολιτισμένο χώρο μακριά από τις δικαστικές αίθουσες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σκηνικό και μία ψυχολογία που πραγματικά οδηγεί σε λύσεις που ούτε εμείς οι ίδιοι περιμέναμε ότι θα πετύχουμε» δηλώνει η δικηγόρος – νομική παραστάτρια της άλλης πλευράς, κ. Μαριάννα Αθανασάκη.

Η επίτευξη λύσης έφερε ανακούφιση και χαμόγελα σε όλους, που δε δίστασαν δημόσια να εκφράσουν την ικανοποίησή τους από τη διαδικασία και το αποτέλεσμα.

 «Ως δικηγόρος βίωσα μια διαδικασία, όπου αντιμετωπίστηκα με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Βοήθησα τον πελάτη μου να λύσει το πρόβλημα του άμεσα, οικονομικά, απόρρητα και διατηρώντας λειτουργική σχέση με την άλλη πλευρά» καταλήγει η κ. Ραφτοπούλου.

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=TsPRv7QAElA

Έλενα Κολτσάκη, Διδάκτωρ Νομικής

Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔΔ, UK, USA)

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (Αθήνα), ADR Center (Rome, Italy)