Μόλις πριν από λίγες μέρες έληξε επιτυχώς με Διαμεσολάβηση μια οικογενειακής φύσεως διαφορά στην Αθήνα που αφορούσε συμμετοχή στα αποκτήματα και μετοίκηση.

Το ζευγάρι ήταν σε διάσταση και οι προθέσεις, κυρίως από την πλευρά της συζύγου, ήταν να κινηθεί σε όλα τα επίπεδα σε σκληρή αντιδικία. Είχαν ήδη ανταλλαχθεί δύο εξώδικες δηλώσεις-διαμαρτυρίες και είχαν δοθεί εντολές για μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση καθώς και για ασφαλιστικά μέτρα μετοίκησης και αγωγές διαζυγίου προσβολής προσωπικότητας και συμμετοχής στα αποκτήματα.

Όταν προτάθηκε η λύση της Διαμεσολάβησης ο σύζυγος, διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας και εξοικειωμένος να βλέπει ανάλογο όρο στις συμβάσεις, δέχθηκε αμέσως. Όταν πείστηκε και ο δικηγόρος της άλλης πλευράς για τα οφέλη της Διαμεσολάβησης αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο των δικηγόρων-παραστατών στη διαδικασία, ρυθμίστηκαν τα διαδικαστικά και επιχειρήθηκε η εξωδικαστική επίλυσή της διαφοράς.

Τελικά όλα τα ζητήματα στο σύνολο τους επιλύθηκαν μέσα από την Διαμεσολάβηση και τα μέρη οδηγήθηκαν σε μια συμφωνία που θεωρήθηκε και από τα δύο win-win.  Η ένταση αποκλιμακώθηκε και το ζευγάρι, μια εβδομάδα μετά την επιτυχή έκβαση της Διαμεσολάβησης συναντήθηκε και έκτοτε διατηρεί καλές σχέσεις.

Έλενα Κολτσάκη, Διδάκτωρ Νομικής

Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔΔ, UK, USA)

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (Αθήνα), ADR Center (Rome, Italy)