Στο Φίχτελμπεργκ λειτουργεί το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ανατολικής Γερμανίας. Το χιονοδρομικό κέντρο είναι αυτό που αποτελεί τον αποκλειστικό λόγο έλξης τουριστών. Η πόλη ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Ο εξοπλισμός και γενικότερα οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου έχουν εδώ και καιρό ξεπεραστεί τεχνολογικά. Ο ανταγωνισμός από τη γειτονική Τσεχία είναι μεγάλος, προσφέρει καλύτερες τιμές και πιο μοντέρνες εγκαταστάσεις.

Ο τουρισμός αποτελεί τη βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της περιοχής, η οποία διαθέτει πολλές κλίνες για τη διανυκτέρευση των τουριστών.

Τα τελευταία χρόνια η περιοχή βλέπει τον αριθμό των τουριστών να μειώνεται δραματικά, το ίδιο και τον αριθμό των κατοίκων της.

Ο πληθυσμός του Oberwiesenthal, της πόλης που είναι χτισμένη στο μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ανατολική Γερμανία, έχει μειωθεί κατά 50% από το 1990 και αριθμεί πλέον περί τους 2.200 κατοίκους. Οι 4.100 κλίνες έχουν ικανοποιητική κάλυψη μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από το 2012 έως το 2015 η μέση κάλυψη των κλινών έχει πέσει, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, από το 51,4% στο 44,6%. Το 2012 την περιοχή επισκέφθηκαν 169.000, που διέμειναν τη νύχτα, το 2015 περιορίστηκαν στους 132.400. Στην ίδια αναλογία μειώθηκαν και οι διανυκτερεύσεις. Μέσα σε τέσσερα χρόνια από 581.000 σε 481.000 χιλιάδες. Αντίστοιχα μειώθηκαν και οι εισπράξεις.

Το χιονοδρομικό κέντρο ανήκει στον Δήμο. Η κυβέρνηση της Σαξωνίας επιμένει στην πολιτική της να μην ενισχύει τους Δήμους και τις αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις με επιδοτήσεις για επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές. Στο παρελθόν για την απόφαση αυτή έχει ασκηθεί, ιδίως από μικρούς Δήμους,  επανειλημμένα κριτική για την κατάργηση των επιδοτήσεων, οι οποίες δίδονταν μέχρι τη δεκαετία του 2000.  Ο Frank Ortmann, αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών της Σαξωνίας, στο περιθώριο μιας συνάντησης του Υπουργού Οικονομικών της Σαξωνίας, Martin Dulig, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με περίπου 40 επιχειρηματίες του τουρισμού της περιοχής, δήλωσε ότι: «Δεν μπορούμε να ενισχύουμε τον ανταγωνισμό με δημόσια μέσα». Ωστόσο δεν αποτελεί πρόβλημα να ενισχύονται ιδιωτικές επιχειρήσεις αν θέλουν να κατασκευάσουν ένα τελεφερίκ ή ένα κάμπινγκ.

Κατά συνέπεια η δημοτική επιχείρηση που διαχειρίζεται το τελεφερίκ δεν μπορεί να προσδοκά καμία ενίσχυση από την κυβέρνηση. Ωστόσο θα πρέπει να αντικαταστήσει τουλάχιστον το ένα από τα δύο τελεφερίκ.

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ανησυχούν και διαμαρτύρονται. Θεωρούν ότι απαιτείται ένα νέο masterplan για να σχεδιαστεί το μέλλον για τα επόμενα 15 με 20 χρόνια, με προσφορές κατά τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο.

Στις συζητήσεις που γίνονται διαπιστώνεται ότι εδώ και χρόνια υπάρχει στην περιοχή ένα βαθύ ρήγμα μεταξύ των οικονομικών και των πολιτικών παραγόντων.

Σε μια συνάντηση ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών Dulig αναρωτήθηκε: «Υπάρχει άραγε εδώ έστω μια ελάχιστη κοινή βασική αντίληψη για τον στόχο;».

Σύμβουλοι, ειδικοί στο τουριστικό μάρκετινγκ, συμβουλεύουν ότι θα πρέπει να καθίσουν όλοι μαζί και να κάνουν τα απαραίτητα επόμενα βήματα. Να επιδιώξουν την προσέλκυση τουριστών σε όλη  την διάρκεια του έτους και να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν επίσης ιδέες και προτάσεις. Κάποιοι θεωρούν ότι θα πρέπει η αμιγής δημοτική επιχείρηση να ιδιωτικοποιηθεί εν μέρει ώστε να καταστεί δυνατή η επιδότηση της.

Ο Υπουργός Οικονομικών Dulig, υποσχέθηκε να βοηθήσει τον τόπο να λύσει τα προβλήματα του. Ως πιεστικότερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί όμως θεωρεί ότι είναι η συνεννόηση μεταξύ των εμπλεκομένων. Και προς τούτο πιστεύει ότι η περιοχή χρειάζεται έναν Διαμεσολαβητή, ο οποίος θα είναι αποδεκτός από όλες τις πλευρές. Διαφορετικά θα τα πάρει όλα το ποτάμι, ακόμη και αυτά που μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί. Η κριτική που ασκείται εντοπίζεται στο ότι η περιοχή ζει πολύ στο παρελθόν και ασχολείται κυρίως με το τι και ποιος έκανε λάθη κατά τη διάρκεια των περασμένων χρόνων.

Η  αντίληψη πως μόνο η Διαμεσολάβηση μπορεί να αποκαταστήσει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινωνική, την οικονομική και την πολιτική ζωή της περιοχής, κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Πηγή: www.freiepresse.de

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης