Θόρυβος από το κλαμπ νεολαίας στο Βόλκενμπουργκ. Στο δικαστήριο ακούστηκαν καταγγελίες για βασανιστήρια και απειλές κατά της ζωής του. Στο τέλος όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν για το πως θα συνεχίσουν.

Στο Διοικητικό Δικαστήριο του Κέμνιτς εκκρεμούν πολλές προσφυγές, ενός κατοίκου της πόλης Βόλκενμπουργκ, ο οποίος προσέφυγε παραπονούμενος για τον αυξημένο θόρυβο, που προκαλείται στο γειτονικό, στην κατοικία του, νεανικό κλαμπ με την ονομασία «Laberschuppen». Οι κατηγορίες εκατέρωθεν ήταν βαριές.  Ο ένοικος της κατοικίας δήλωσε ότι υποφέρει πολύ από τον θόρυβο, που προκαλούν οι νεολαίοι με την μουσική τους και τις συνομιλίες τους. «Οι νεολαίοι δεν παραμένουν μέσα στο κτίριο, αλλά έξω από αυτό». Οι συζητήσεις τους τραβούν συχνά μέχρι τις πρωϊνές ώρες. Από τότε που προσέφυγε στον Δήμο και διαμαρτυρήθηκε, κυριολεκτικά, βασανίζεται από τα μέλη του κλαμπ, δήλωσε συμπληρωματικά. Νεολαίοι εισέρχονταν στην αυλή του, χωρίς άδεια και χτυπούσαν τα παντζούρια. «Πέραν αυτών απειλήθηκε με πιστόλι».

Ο διευθυντής του κλαμπ, Christian Peters,  ξεκαθάρισε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα αθόρυβα. «Δεν μπορώ να εμποδίσω κάποιον από το να παραμείνει έξω», δήλωσε. Ωστόσο,  τις υπόλοιπες κατηγορίες τις απέρριψε, ως αβάσιμες. Ο εικοσιεξάχρονος από την πλευρά του, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε έμμεσες απειλές για την ζωή του, από το γείτονα.

Αλλά και η δικηγόρος του προσφεύγοντα καθώς και οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Δήμου άσκησαν κριτική στην άλλη πλευρά, ωστόσο με πιο ήπιες εκφράσεις. Η δικηγόρος ισχυρίζεται ότι ο Δήμος δεν αντέδρασε καθόλου σε πολλά έγγραφα. Επιπροσθέτως, ο εντολέας της δεν είχε μια προηγούμενη ενημέρωση σχετικά με ιδιαίτερες εκδηλώσεις, τις οποίες οργάνωσε το κλαμπ και οι οποίες συνδέονταν με πρόκληση θορύβου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο συνεργάτης του Δήμου, Rico Chomek, αντέδρασε λέγοντας ότι η δικηγόρος του προσφεύγοντα απέρριψε επανειλημμένα μέχρι σήμερα τις προτάσεις για μια συναινετική επίλυση της διαφοράς μέσω διαμεσολάβησης. Ο δικηγόρος του Δήμου, Dietrich Oberschlep συμπλήρωσε, ότι το νεολαιΐστικο κλαμπ ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από την αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Κατά τους ελέγχους αυτούς δεν έχουν διαπιστωθεί παραβιάσεις των νόμων για την προστασία από το θόρυβο.

Το Δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση την ίδια ημέρα, ωστόσο εξέφρασε την άποψη του για την υπόθεση. Μια εγκατάσταση με έναν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως είναι ένα κλαμπ νεολαίας, είναι συμβατό να υπάρχει μέσα σε μια κατοικημένη περιοχή. «Αλλά πρέπει να γίνουν όλα, ώστε να προστατευθούν οι γείτονες», διαπίστωσε η προϊσταμένη δικαστής, Anke Koar. Σε αυτό το σημείο εντόπισε και την ανάγκη για επανόρθωση. Και τούτο, διότι δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένο πότε και υπό ποιες χρονικές αποστάσεις επιτρέπεται να λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις στο κλαμπ, κατά τις οποίες η ισχύουσα ώρα κοινής ησυχίας από τις 10 το βράδυ επιτρέπεται να παρατείνεται. Επιπροσθέτως, η δικαστής απαίτησε να ληφθούν μέτρα περιορισμού του θορύβου στην οικοδομική άδεια. Ως παραδείγματα το δικαστήριο  κατονόμασε τις ηχομετρήσεις, έναν διαφορετικό προσανατολισμό των ηχείων και τον ορισμό ενός μονίμου εκπροσώπου του κλαμπ για τις συνομιλίες με τους γείτονες, σε περίπτωση που προέκυπταν προβλήματα.

Τελικά, όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν να ρυθμίσουν τις διαφορές τους σε μια διαδικασία διαμεσολάβησης. Ο κύριος Oberschlep έθεσε και την προοπτική ότι σε μια προγραμματισμένη ανακαίνιση του κτιρίου του κλαμπ θα μπορούσε να βελτιωθεί και η ηχομόνωση τους. Τα κατασκευαστικά μέτρα όμως, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, αμέσως μετά το πέρας της διαμεσολάβησης.

Πόσο όμως θα διαρκέσει αυτή, είναι ακόμη ασαφές.

Πηγή: www.freiepresse.de

Θεοχάρης Αγγελίδης

Δικηγόρος

Διαμεσολαβητής

Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών Αλεξανδρούπολης