H υπουργός εξωτερικών της Σουηδίας, Margot Wallstrom, δημιούργησε ένα δίκτυο με γυναίκες  Διαμεσολαβήτριες  με σκοπό να ενδυναμώσει τον ρόλο των γυναικών στην ειρήνη, στις διαδικασίες ανασυγκρότησης και  στις ενδοεθνικές διαφορές.

Τι ευκαιρίες δίνονται στις γυναίκες να συμβάλλουν σε αυτές τις διαδικασίες;

Πότε πραγματικά ξεκινά η προσπάθεια της Διαμεσολάβησης;

Πώς επιλέγονται οι ιδιώτες που θα διαμεσολαβήσουν σε διαφορές βίας μεταξύ των κρατών και των μικρών ομάδων;

Στις ενδοεθνικές διαφορές, οι ηγέτες προστατεύουν την εθνική τους κυριαρχία και επιδεικνύουν ευαισθησία στην εξωτερική ανάμιξη, θεωρώντας το θέμα εσωτερική υπόθεση της χώρας τους. Στις ενδοεθνικές διαφορές υπάρχουν πολύ δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτές που δημιουργούνται στα σημεία εισόδου.

Οι παραπάνω ερωτήσεις είναι σημαντικές και ενδιαφέρουσες γενικά. Έχουν όμως περισσότερη σημασία σε σχέση με τη νέα και καινοτόμο πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Σουηδίας να ενδυναμώσει την ικανότητα της Σουηδίας να συνεισφέρει σε έναν  περιεκτικό διάλογο και σε διαπραγματευτικές πρωτοβουλίες.

Βασικό στοιχείο σε αυτή την πρωτοβουλία είναι το σχέδιο της Σουηδικής κυβέρνησης να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών Διαμεσολαβητριών στις διαδικασίες της ειρήνης. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση δημιούργησε ένα εθνικό δίκτυο από γυναίκες Διαμεσολαβήτριες και παράλληλα έγινε μέλος του Σκανδιναβικού δικτύου γυναικών Διαμεσολαβητριών (Nordic Women Mediators), ένα δίκτυο γυναικών επαγγελματιών στη Διαμεσολάβηση και στη Διαπραγμάτευση.

Πηγή: https://blogs.prio.org/2017/04/peace-diplomacy-finding-entry-points-for-female-mediators/

Εύη Αυλογιάρη

MSc in Bioethics, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής

Πρόεδρος ADR Hellenic Center

Διαπ. Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών

Eπίτιμη Πρόξενος Εσθονίας στη Βόρεια Ελλάδα