Διαμεσολαβητές από εννέα χώρες των Βαλκανίων ενώνουν τις δυνάμεις τους και ιδρύουν τον μη κερδοσκοπικό Βαλκανικό Οργανισμό  Επίλυσης Διαφορών (Balkan Association for Dispute Resolution), με έδρα τη Σόφια Βουλγαρίας. Στον Οργανισμό εκπροσωπούνται η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η  Ρουμανία, η Τουρκία, η Σερβία, η Κροατία, το  Μαυροβούνιο, η  π.Γ.Δ.Μ. και το Κόσσοβο. Πρόεδρος του Οργανισμού είναι η Δικηγόρος, Petya Murgova από την Βουλγαρία.

Ο κύριος σκοπός του Βαλκανικού Οργανισμού Επίλυσης Διαφορών  είναι η εδραίωση, ανάπτυξη και προώθηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης ως εξωδικαστικού τρόπου επίλυσης διαφορών  στα κράτη-μέλη που εκπροσωπούνται. Η επιλογή της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης ως τρόπος επίλυσης διεθνών-διασυνοριακών και ενδοεθνικών διαφορών έχει μεγάλη σημασία για την κοινωνική ανάπτυξη και συνύπαρξη, καθόσον η Διαμεσολάβηση διευκολύνει να επιλυθούν οι διαφορές με έναν ειρηνικό τρόπο βασισμένο στις ανάγκες των μερών.

Η αποστολή του Βαλκανικού Οργανισμού Επίλυσης Διαφορών είναι να ενώσει τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, με την υποστήριξη και τη συνεργασία των εκπροσώπων και των μελών αυτών, με στόχο να αξιοποιήσει και να αναπτύξει  το θεσμό της Διαμεσολάβησης ως εξωδικαστική διαδικασία, καθώς και να ενισχύσει την κουλτούρα, τις ηθικές αρχές και τη στάση, στοιχεία απαραίτητα  για την αποτελεσματικότητα του θεσμού της Διαμεσολάβησης γενικότερα.

Πηγή:  http://www.balkanadr.com/en/association-badr/

Νίκος Καραγιαννάκης,

Ιnformation Technology – ΜSc General Management

Διαμεσολαβητής (ΥΔΑΔΔ, ΑDR Hellenic)

Υπεύθυνος  Marketing και Συντονιστής Εκπαίδευσης  ΑDR Hellenic Center