Μόλις τον Ιανουάριο του 2017 ψηφίστηκε στο Πακιστάν για πρώτη φορά νόμος για την Εναλλακτική Επίλυση Διαφορών (ADR Bill) που έρχεται να συμπληρώσει τους μέχρι σήμερα ισχύοντες για τη χώρα τρόπους επίλυσης διαφορών που περιλαμβάνουν τόσο τους παραδοσιακούς (Jirga / Panchayat) όσο και την προσφυγή στα δικαστήρια.

Ο νέος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα, κυρίως σε υποθέσεις αστικής φύσης, τα μέρη, εφόσον συμφωνήσουν, να μπορούν να προσφύγουν σε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο, το Διαμεσολαβητή, τον οποίο διορίζει το δικαστήριο. Σε περίπτωση που το ένα μέρος διαφωνεί, η υπόθεση ανατίθεται απευθείας σε δικαστή.

Εδώ και χρόνια τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης στο Πακιστάν που περιλαμβάνουν θεσμούς όπως η Jirga (αρχαιότεροι στην ηλικία, κατά κανόνα άνδρες, αποφασίζουν με βάση κριτήρια βασισμένα στις παραδόσεις της φυλής – tribal justice) ήγειραν και εξακολουθούν να εγείρουν σοβαρά ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών, με πολλά περιστατικά να οδηγούν σε επιβολή ποινών, το είδος των οποίων καταδικάζεται απερίφραστα από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι σε κοινωνίες όπως το Πακιστάν δίνεται πλέον μεγάλη βαρύτητα στους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών με ξεχωριστό νομοθέτημα και αποτελεί σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες κοινωνίες, που υπερβαίνει τις διαφορές από τις όποιες παραδόσεις και τα ποικίλα δικαστικά συστήματα που υιοθετούν.

Πηγή: https://asiafoundation.org/2017/03/08/women-leaders-step-strengthen-alternative-dispute-mechanisms-pakistan/

Έλενα Κολτσάκη, Διδάκτωρ Νομικής

Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔΔ, UK, USA)

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (Αθήνα), ADR Center (Rome, Italy)