Σε συμβιβαστική λύση κατέληξαν τα μέρη σε μια διαφορά που ξεκίνησε όταν ο Evan Dean, ηλικίας σήμερα 6 ετών, μέσω της μητέρας του, στράφηκε κατά του Νοσοκομείου Sligo General Hospital κατηγορώντας τους γιατρούς για επίδειξη αμέλειας κατά τη γέννησή του. Η μητέρα ισχυρίστηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση 95 λεπτών στον τοκετό, χρόνος κατά τον οποίο το έμβρυο υπέφερε από ασφυξία με αποτέλεσμα να πάσχει σήμερα από εγκεφαλική παράλυση, μια σοβαρή ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η ειλικρινής προσέγγιση αλλά και απολογία των γιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου που συμμετείχε στη Διαμεσολάβηση έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Οι γονείς του παιδιού ένιωσαν βαθύτατη ικανοποίηση από τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης και τις εξηγήσεις που δόθηκαν και δέχθηκαν έτσι να μη στραφούν δικαστικά κατά του νοσοκομείου, λαμβάνοντας αποζημίωση ύψους 740.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση όπου η Διαμεσολάβηση αποδεικνύεται ως ο καταλληλότερος τρόπος επίλυσης μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης διαφοράς καθώς προσέφερε τη δυνατότητα η λύση να βρεθεί μέσα από μια απλή αλλά ειλικρινή έκφρασης συγγνώμης.

Πηγή: http://www.irishtimes.com/news/crime-and-law/courts/high-court/child-with-cerebral-palsy-following-birth-at-sligo-hospital-settles-action-1.2949683

Έλενα Κολτσάκη, Διδάκτωρ Νομικής

Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔΔ, UK, USA)

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (Αθήνα), ADR Center (Rome, Italy)