Δύο μόνο ημέρες χρειάστηκαν για να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση η παγκοσμίως γνωστή εταιρία IKEA με τις οικογένειες των τριών παιδιών, ηλικίας μόλις δύο ετών, που βρήκαν τραγικό θάνατο από την κατάρρευση συρταριέρας της σειράς Malm, το 2014. Οι γονείς των θυμάτων που στράφηκαν κατά της εταιρίας ισχυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, ότι η ελαττωματικότητα των συγκεκριμένων προϊόντων ήταν σε γνώση της εταιρίας ενώ η τελευταία ισχυρίστηκε ότι έγινε κακή τοποθέτηση των συγκεκριμένων επίπλων κατά παράβαση των γραπτών οδηγιών που συνόδευαν την αγορά των προϊόντων.

Όπως έγινε γνωστό η εταιρία συμφώνησε να καταβάλει στις οικογένειες των άτυχων θυμάτων αποζημίωση ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που αποτελεί μια από τις υψηλότερες αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί ποτέ για τέτοιου είδους υποθέσεις. Δέχθηκε ακόμη να αποσύρει 29 εκατομμύρια συρταριέρες, το ¼ των οποίων ανήκουν στη συγκεκριμένη σειρά αλλά και να επιστρέψει χρήματα σε όσους είχαν αγοράσει συρταριέρες από το 2002 έως το 2016. Αν και η εταιρία αρνήθηκε να κάνει τον οποιοδήποτε σχολιασμό για την υπόθεση, η μητέρα ενός από τα θύματα δήλωσε ανακουφισμένη που δόθηκε ένα τέλος σε μια επώδυνη δικαστική διαμάχη που είχε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια. Με τη Διαμεσολάβηση δόθηκε μια λύση σε μια δύσκολη υπόθεση που σίγουρα είχε αν μη τι άλλο το βάρος της αβάσταχτης θλίψης από την απώλεια τριών αθώων παιδικών ψυχών.

Πηγή: https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/12/22/ikea-to-settle-for-50-million-after-its-dressers-tipped-over-killing-three-young-boys/?utm_term=.ec29b9b5c586

Έλενα Κολτσάκη, Διδάκτωρ Νομικής

Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔΔ, UK, USA)

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (Αθήνα), ADR Center (Rome, Italy)