Η κρίση για την διανομή  πόσιμου νερού από τον ποταμό Flint, ξεκίνησε το 2014 και αφορά πάνω από 100.000 κατοίκους της πόλης  Flint, στο MICHIGAN, United States, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιούν μόνο εμφιαλωμένο νερό.

Η διαφορά ξεκίνησε με την αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του Δήμου του Flint και του Κράτους λόγω των υψηλών επιπέδων μόλυβδου που βρέθηκαν στο νερό της περιοχής, η οποία κατέληξε στη διαταγή ασφαλιστικών μέτρων με βάση τα οποία ο Δήμος και η Κυβέρνηση υποχρεώθηκαν στη διανομή πόρτα – πόρτα μη μολυσμένου νερού στους κατοίκους του Flint.

Μετά από αίτημα του κυβερνήτη Snyder, τον Δεκέμβριο του 2016, ο δικαστής David Lawson αποφάσισε να παραπέμψει την υπόθεση σε διαμεσολάβηση διορίζοντας ως διαμεσολαβητή τον Paul Monicotti.

Σύμφωνα με την θέση των μερών μέχρι σήμερα, η  κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι σε θέση να διανείμει τις απαιτούμενες ποσότητες νερού αλλά ωστόσο προτίθεται να προσπαθήσει να ενημερώσει προσωπικά τους κατοίκους για τα επίπεδα μόλυνσης του νερού που καταναλώνουν.

Από την μεριά τους οι κάτοικοι και οι οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τα ασφαλιστικά μέτρα  και να ξεκινήσει την διανομή νερού επιφυλασσόμενοι μόνο της δυνατότητας να εξαιρεθούν περιπτώσεις όπου έχει ήδη εγκατασταθεί σύστημα φιλτραρίσματος του νερού.

Η διαδικασία της Διαμεσολάβησης είναι η πιο αποτελεσματική για τέτοιου είδους διαφορές και για το λόγο αυτό ο ομοσπονδιακός Δικαστής την παρέπεμψε σε Διαμεσολαβητή.

 

Πηγή

http://www.mlive.com/news/flint/index.ssf/2016/12/gov_snyders_attorney_asks_judg.html

 

Εύη Αυλογιάρη

Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής

Πρόεδρος ADR Hellenic Center

Διαπ.Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών