Το ερώτημα «Διαμεσολάβηση και ειρηνική επίλυση διαφορών ή δικαστήρια» τίθεται σε κάθε πολίτη που αναζητάει το δίκαιό του και δεν έχει άλλη επιλογή από τη σκληρή και ψυχοφθόρα σύγκρουση μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν είχε την επιλογή της Διαμεσολάβησης ώστε να αποδοθεί ένα δίκαιο που θα είναι προσαρμοσμένο σε πραγματικές καταστάσεις και με αναλογικό σεβασμό των αντιθέτων δικαίων και συμφερόντων. Γιατί όπως λέει ο Thomson (1998): «Σύγκρουση είναι η αντίληψη των διαφορών των συμφερόντων των ανθρώπων».

Εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις λιμνάζουν σήμερα στα δικαστήρια οι οποίες ποτέ δεν θα μπορέσουν να διεκπεραιωθούν. Πολλές από αυτές είναι πολύ εύκολο να επιλυθούν αλλά δεν υπήρχαν ούτε η κουλτούρα ούτε οι μηχανισμοί επίλυσης, έξω από τα δικαστήρια.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μέσω της Διαμεσολάβησης εισήλθε και στην ελληνική κοινωνία και είναι έτοιμος να λύσει γρήγορα και δίκαια σημαντικές αντιθέσεις προσώπων, φορέων και επιχειρήσεων.

Το έργο αυτό το ανέλαβε ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών – ΟΠΕΜΕΔ, για την ανάδειξη και προώθηση της Διαμεσολάβησης ως εναλλακτική λύση στις κοινωνικές και επιχειρηματικές διαφορές. Μέλη του είναι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς και μεταξύ αυτών επιμελητήρια, οι κοινωνικοί εταίροι, επιστημονικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις κ.α.

Όπως τόνισε σε σχετική αναφορά του ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «αν  επικρατήσει η κουλτούρα της Διαμεσολάβησης το δίκαιο, θα αποδίδονταν ταχυτέρα, χωρίς ισχυρούς ψυχικούς και υλικούς κραδασμούς και τα δικαστήρια θα απαλλάσσονταν από εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις που μπορεί να λυθούν μέσω της συνεννόησης και της συναίνεσης που μπορεί να επιτύχει η Διαμεσολάβηση».

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί συνοπτικό υλικό σε τίτλους, το οποίο διδάχτηκε σε σεμινάριο για τη  «Διαμεσολάβηση και τη  Διαιτησία επί των συγκρούσεων»  στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), στις 22 Φεβρουαρίου 2017, από την κα. Αιμιλία Λυμπεράκη.

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση της κα. Λυμπεράκη

slide

Πηγή: http://www.eea.gr/gr/el/articles/aim-lymperaki-diamesolavisi-eiriniki-epilysi-diaforon-i-dikastiria