Ο αριθμός των υποθέσεων που επιλύονται μέσω της «εναλλακτικής επίλυσης διαφορών», και ιδίως μέσω της Διαμεσολάβησης στη Μαλαισία, έχει αρχίσει να αυξάνεται σταθερά από το 2010 όταν εισήχθη η Οδηγία για τη Διαμεσολάβηση, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Τουν Ζακί,  στο Forum για τη Διαμεσολάβηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2016 στο Περιφερειακό Κέντρο Διαιτησίας της Κουάλα Λουμπούρ [KLRCA].

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Τουν Ζακί άρχισε μια πανεθνική επιχείρηση καταμέτρησης των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια της Μαλαισίας. Μετά την διαπίστωση του εξαιρετικά μεγάλου αριθμού των υποθέσεων που εκκρεμούν, το δικαστικό σώμα  διερεύνησε  νέες προσεγγίσεις για την ταχύτερη  διευθέτηση των υποθέσεων.

Σε αυτήν μάλιστα την κατεύθυνση ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από εκκρεμείς υποθέσεις, δίνοντας εντολή στους δικαστές σε προδικαστικό στάδιο να υποχρεώνουν τα μέρη να επιδιώξουν την επίλυση της διαφοράς τους με Διαμεσολάβηση.

Με αποτέλεσμα ήδη από 2010 μέχρι το 2016 να  σημειωθεί μεγάλη αύξηση στον αριθμό των υποθέσεων που λύθηκαν εξωδικαστικά. Στο ως άνω  χρονικό διάστημα επιλύθηκαν επιτυχώς  με το θεσμό της Διαμεσολάβησης 1.290 υποθέσεις.

Πηγή: http://www.thesundaily.my/news/2072944

Εύη Αυλογιάρη

Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής

Πρόεδρος ADR Hellenic Center

Διαπ.Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών