Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο διαγωνισμό Διαμεσολάβησης του ICC, που διοργανώθηκε στο Παρίσι  3-8 Φεβρουαρίου 2017 στην έδρα του ICC, με μια ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής, στην οποία συμμετείχαν ο Χρήστος Παπαχαρίσης, η Αγγελική Τζέκα, η Σοφία Σιδερίδου και η Αθηνά Τοπούζη. Προπονητές (Coaches) της ομάδας ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής, Ρήγας Γιοβαννόπουλος και η Δρ. Έλενα Κολτσάκη, δικηγόρος, οι οποίοι ανέλαβαν την πεντάμηνη προετοιμασία των φοιτητών.

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται ετησίως από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) και εκτός του ΑΠΘ, επιλέγησαν να συμμετάσχουν 65 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η προσομοίωση της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης με πραγματικές υποθέσεις, όπου τα μέλη κάθε ομάδας αναλαμβάνουν εκ περιτροπής ρόλους μέρους ή νομικού παραστάτη, τηρώντας τις αντίστοιχες διαδικαστικές υποχρεώσεις και χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες, κάθε φορά, δεξιότητες προκειμένου να επιτευχθεί συντεταγμένα και με βάση συγκεκριμένους διαδικαστικούς κανόνες η νόμιμη, αμοιβαία επωφελής και λειτουργική συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς.

Η ελληνική ομάδα αγωνίστηκε απέναντι σε κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (από την Αυστραλία, τη Ρωσία κ.λ.π.) μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης της Μεγάλης Βρετανίας, συγκεντρώνοντας εξαιρετικές κριτικές από ξένες ομάδες και έμπειρους Διαμεσολαβητές για τη συνολική της παρουσία στο διαγωνισμό. Χορηγοί ήταν το ADR point και το Ελληνικό Ινστιτούτο Διαμεσολάβησης ενώ αξίζει ιδιαίτερη αναφορά και στην ομάδα  ADA (Aristotle’s Dispute Alternatives) που δημιούργησαν οι φοιτητές της Νομικής του ΑΠΘ για την εξαιρετική της προσπάθεια να διαδώσει τη Διαμεσολάβηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Το ΑΠΘ εκπροσωπήθηκε σε έναν διαγωνισμό Διαμεσολάβησης υψηλότατου βεληνεκούς. Τα μέλη της ομάδας αποκόμισαν σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες, οι οποίες αποτελούν εφαλτήριο για το μέλλον. Είχαν την ευκαιρία να συναναστραφούν ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες Διαμεσολαβητές καθώς επίσης εκπαιδευτές Διαμεσολαβητών μεγάλης φήμης και εμπειρίας από όλο τον κόσμο και να διδαχθούν από τη γνώση και την εμπειρία τους. Εξίσου σημαντική ήταν η γνωριμία και η επαφή  με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από αλλοδαπά πανεπιστήμια, που έγινε σε κλίμα συναδελφικής άμιλλας, αλλά και η ενασχόληση με υποθέσεις σχετικές με ιδιαίτερα σύνθετα νομικά προβλήματα, τα οποία, ωστόσο, μπορούν να επιλυθούν επιτυχώς με Διαμεσολάβηση. Η ελληνική συμμετοχή σε αυτόν το διαγωνισμό φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της διάδοσης των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στη ζώσα κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Έλενα Κολτσάκη, Διδάκτωρ Νομικής

Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια (ΥΔΑΔΔ, UK, USA)

Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών, ΑΚΚΕΔ Προμηθέας (Αθήνα), ADR Center (Rome, Italy)