Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή του κοινού, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ, η πρώτη εκδήλωση του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών στη Θεσσαλονίκη. Στην εσπερίδα που συνδιοργανώθηκε  υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τον ΟΠΕΜΕΔ, τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν οι προοπτικές και οι δυνατότητες αξιοποίησης του θεσμού της Διαμεσολάβησης για την επίλυση των ιδιωτικών διαφορών στη χώρα μας.

Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα παρακολούθησε όλη τη συζήτηση συμμετέχοντας με παρεμβάσεις του. Ο Δήμαρχος δήλωσε τη βεβαιότητά του ότι οι σημερινές συνθήκες της κρίσης είναι οι πλέον κατάλληλες για την ανάπτυξη των εξωδικαστικών μεθόδων στην Ελλάδα. Κατέθεσε προτάσεις για την υιοθέτηση αντι-κινήτρων για την προσφυγή στα Δικαστήρια «για ψύλλου πήδημα». Ο κ. Μπουτάρης δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τα περιθώρια εφαρμογής της Διαμεσολάβησης στις υποθέσεις που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ, τέλος, επιβεβαίωσε τη βούληση του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνδράμει για τη διάδοση της Διαμεσολάβησης, με την υποβολή σχετικής πρότασης για ανάληψη πρωτοβουλιών από την ΚΕΔΕ, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, π. Πρωθυπουργός και Πρόεδρος ΣτΕ ε.τ., ανέπτυξε τη σπουδαιότητα της Διαμεσολάβησης και των λοιπών μορφών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στο σύγχρονο Κράτος Δικαίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «η Διαμεσολάβηση αλλάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και ενεργούμε μέσα στην Κοινωνία, προάγοντας τον διάλογο και τη συνεννόηση», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η επιτυχία των θεσμών εξωδικαστικής επίλυσης στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα από την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας, ειδικά των μελλοντικών γενεών.

Ο κ. Νίκος Βαλεργάκης, Πρόεδρος του ΔΣΘ, εξήρε τα οφέλη της Διαμεσολάβησης, ενώ περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο που αυτή λειτουργεί στην πράξη. Όπως τόνισε ο ίδιος, η Διαμεσολάβηση μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μεγάλες κατηγορίες υποθέσεων όπως οι εμπορικές και οι οικογενειακές διαφορές, με αποφυγή των πολύχρονων δικαστικών διενέξεων.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπυρίδων Μάμαλης, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, σημείωσε τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να επιτελέσει η Διαμεσολάβηση στον χώρο των γεωτεχνικών στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων, εξήρε τη σπουδαιότητα του θεσμού της Διαμεσολάβησης και την ανάπτυξή του και μάλιστα σε περίοδο που οι θεσμοί βρίσκονται υπό κρίση, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο καθεστώς εκπαίδευσης και διαπίστευσης των Διαμεσολαβητών που δεν γίνεται με μοναδικό κριτήριο ορισμένους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών, αλλά επεκτείνεται και σε πολλούς άλλους.

Εξ άλλου, ο κ. Γιάννης Σταύρου, Εκτελεστικός  Αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ,  που έθεσε με έμφαση το ζήτημα της υιοθέτησης εξωδικαστικών μεθόδων επίλυσης των διαφορών με τη συμμετοχή του Δημοσίου, ενώ άνοιξε τη συζήτηση για την καθιέρωση συστημάτων υποχρεωτικής απόπειρας επίλυσης με Διαμεσολάβησης σε ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων. Ο κ. Σταύρου μάλιστα περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τις δυσμενείς συνέπειες που έχει η καθυστέρηση έκδοσης δικαστικών αποφάσεων στο πεδίο των επενδύσεων, κάνοντας λόγο για «χαμένα εκατομμύρια».

Τη συζήτηση συντόνισε με επιτυχία ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ενώ υπήρξαν πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και παρεμβάσεις του κοινού.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε προσομοίωση εμπορικής Διαμεσολάβησης στην οποία συμμετείχαν οι Διαμεσολαβητές :

  • Σοφία Ζιάκα
  • Ευγνωσία Ραφτοπούλου
  • Δημήτρης Κουκιάδης
  • Αφροδίτη Αργυροπούλου
  • Άννα Πλεύρη
  • Μάνια Πηλίδου

Σημείωση : Ο ΟΠΕΜΕΔ δημιουργήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και από πολύ σημαντικούς φορείς της οικονομικής ζωής και της επιστημονικής κοινότητας με κύριο στόχο τη διάδοση της Διαμεσολάβησης και των λοιπών εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών στη χώρα μας.