2014: Η εταιρία τροφίμων Quaker Oats, γνωστή στην Ελλάδα κυρίως από τα προϊόντα της που βασίζονται στα δημητριακά, είναι άλλη μία από τις πολλές εταιρίες που, κατόπιν επιτυχούς Διαμεσολάβησης σε διαφορά της με Αμερικανούς καταναλωτές, συμφώνησε να τροποποιήσει τις ενδείξεις στις συσκευασίες προϊόντων της και τον τρόπο παραγωγής αυτών.

Το 2013 Αμερικανοί καταναλωτές από περισσότερες Πολιτείες των Η.Π.Α. είχαν ασκήσει συλλογική αγωγή κατά της εταιρίας, κατηγορώντας την για παραβίαση των περισσοτέρων διατάξεων της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και συγκεκριμένα αυτών περί παραπλανητικής διαφήμισης και αθέμιτου ανταγωνισμού. Με βάση τους ισχυρισμούς των εναγόντων, τα περισσότερα προϊόντα της πάνω στις συσκευασίες τους εμφάνιζαν παραπλανητικές και αναληθείς περιγραφές, με σημαντικότερη αυτή της προβολής τους με την ένδειξη «υγιεινά προϊόντα» ενώ περιείχαν trans λιπαρά, τα οποία είναι βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία.

Τον Ιούλιο του 2014, κατόπιν επιτυχούς Διαμεσολάβησης, που διήρκεσε ένα περίπου έτος, και συμφωνίας επίλυσης της διαφοράς, με την οποία οι καταναλωτές και η εταιρία συμφώνησαν να τροποποιηθούν οι ενδείξεις στις συσκευασίες των προϊόντων της, δικαστήριο της Πολιτείας της California επικύρωσε τη συμφωνία τους, δίνοντας τέλος σε μία δυνητικά πολυετή και οικονομικά πολύ επαχθή και για τις δύο πλευρές καταναλωτική διαφορά.

Η συμφωνία των μερών προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι η εταιρία δεσμευόταν να μειώσει σημαντικά τα υδρογονοποιημένα έλαια που περιέχονταν σε ορισμένα από τα υφιστάμενα προϊόντα της και να μην χρησιμοποιεί στο μέλλον τα εν λόγω έλαια και διανέμει προς κατανάλωση νέα προϊόντα που θα τα περιέχουν. Περαιτέρω, συμφωνήθηκε να αφαιρεθεί από τις συσκευασίες περισσοτέρων από 50 προϊόντων της Quaker, τα οποία περιείχαν trans λιπαρά, η ένδειξη με την οποία κυκλοφορούσαν έως τότε, σύμφωνα με την οποία αυτά περιέχουν «μία ελάχιστη ποσότητα trans λιπαρών». Και τούτο γιατί η πραγματική ποσότητα που αυτά περιείχαν ήταν άνω των 0,2 γραμμαρίων trans λιπαρών ανά μερίδα. Η ένδειξη αφαιρέθηκε από τις συσκευασίες.

Τέλος, η Quaker Oats συμφώνησε να καταβάλει 760.000 δολάρια Η.Π.Α. για την αμοιβή των δικηγόρων των εμπλεκομένων μερών και 1,4.000.000 δολάρια Η.Π.Α. για την ανάπτυξη έρευνας με σκοπό την αντικατάσταση των υδρογονοποιημένων ελαίων στη σύνθεση των προϊόντων της.

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το Δικαστήριο, κατά το Αμερικανικό δίκαιο της Πολιτείας της California, εκπρόσωπος της εταιρίας, παρότι δεν αποδέχτηκε τη βασιμότητα των ισχυρισμών των καταναλωτών, δήλωσε ικανοποιημένος που βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση και που η εταιρία μπορούσε να στρέψει την προσοχή της εκ νέου στην παραγωγή των «δημοφιλών εδώ και 135 χρόνια προϊόντων της».

Από την άλλη, οι καταναλωτές που άσκησαν τη συλλογική αγωγή και μετέπειτα συμμετείχαν στη Διαμεσολάβηση και συνήψαν τη συμφωνία επίλυσης με την Quaker υποστήριξαν ότι η επίλυση της διαφοράς τους εξωδικαστικά αποτελεί μία «ανακούφιση» για τους ίδιους, καθώς η συνέχιση της δικαστικής διαμάχης θα συνεπαγόταν πολυετείς διαδικασίες, αβεβαιότητα για το τελικό αποτέλεσμα της αντιδικίας και πολύ υψηλά κόστη. Ταυτόχρονα χαρακτήρισαν το περιεχόμενο της συμφωνίας ως «αποδεκτό και λογικό».

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.foodbusinessnews.net/articles/news_home/Business_News/2014/08/Quaker_settles_trans_fat_label.aspx?ID={84BC2EC0-2C7E-45A4-9A3A-F87392B80CBB}&p=1&cck=1

http://www.bakeryandsnacks.com/Regulation-Safety/Quaker-Oats-trans-fat-lawsuit-Settles-agrees-to-remove-PHOs

Σπύρος Αντωνέλος

Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής,

Εκπαιδευτής στη Διαμεσολάβηση Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων,

Συγγραφέας