2009 – 2016: Οι γυψοσανίδες και οι γυψότοιχοι αποτελούν διαδεδομένο υλικό των σύγχρονων κατασκευών κτισμάτων παντός είδους. Τα προτερήματά τους, όμως, (ευκολία εφαρμογής, όφελος κατασκευαστικού χρόνου και κόστους κ.ά.) στην ακόλουθη περίπτωση, επισκιάστηκαν από τα ελαττώματά τους που υπήρξαν αφορμή για παράλληλες αντιδικίες και Διαμεσολαβήσεις στις ΗΠΑ.

Από το 2004 έως το 2008, μετά από καταστροφικούς τυφώνες, πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ αντιμετώπιζαν επείγουσα ανάγκη κατασκευής κατοικιών και στέγασης των πληθυσμών τους. Για το λόγο αυτό, περισσότεροι από 250 τόνοι γυψοσανίδων, προερχόμενοι από την Κίνα, μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ στις πληγείσες Πολιτείες του Mississipi, του Texas, της Florida, της Louisiana και της Νέας Ορλεάνης και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή 65.000 κατοικιών.

Οι γυψοσανίδες παρουσίασαν σύντομα πραγματικά ελαττώματα: ανέδιδαν μία ενοχλητική μυρωδιά όταν θερμαίνονταν, παρουσίαζαν διαβρώσεις που διάβρωναν στη συνέχεια τις οικιακές συσκευές των ενοίκων των σπιτιών και ενίοτε γεννούσαν προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Περισσότεροι από 2.000 διαμένοντες στις κατοικίες άσκησαν συλλογική αγωγή, για να αποζημιωθούν για τις βλάβες που υπέστησαν, κατά πέντε κατασκευαστικών εταιριών, οι οποίες είχαν κατασκευάσει τις κατοικίες και είχαν εισαγάγει και χρησιμοποιήσει τις προαναφερόμενες γυψοσανίδες, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν η γνωστή Γερμανική εταιρία Κnauf.

Στη Νέα Ορλεάνη, το Αμερικανικό Δικαστήριο που επιλήφθηκε των αγωγών, παρότρυνε τους διαδίκους λόγω της πολυπλοκότητας και του ευρύτατου αριθμού εμπλεκομένων, να στραφεί στη Διαμεσολάβηση. Οι πέντε Διαμεσολαβήσεις ολοκληρώθηκαν το 2016 και διεξήχθησαν από τον Αμερικανό Διαμεσολαβητή John Perry. Σε αυτές συμμετείχαν οι διαμένοντες στις κατοικίες, οι κατασκευαστικές εταιρίες και οι προμηθευτές των γυψοσανίδων. Ήταν όλες επιτυχείς και κατέληξαν σε τέσσερις συμφωνίες επίλυσης διαφοράς μεταξύ διαμενόντων και κατασκευαστικών εταιριών και σε μία πέμπτη μεταξύ των κατασκευαστικών και των προμηθευτών τους. Το συνολικό ποσό των πέντε συμφωνιών έφτανε το 1,3 δισεκατομμύρια Δολάρια ΗΠΑ για την αποκατάσταση των βλαβών σε χιλιάδες σπίτια.

Οι Δικηγόροι των μερών δήλωσαν, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των Διαμεσολαβήσεων, ότι η συγκεκριμένη διένεξη ήταν η περιπλοκότερη στην οποία είχαν συμμετάσχει ποτέ. Παρόλα αυτά, μέσα από τη Διαμεσολάβηση, δόθηκε λύση στο πρόβλημα των εντολέων – πελατών τους μέσα σε σχετικά εύλογο, για τη φύση και έκταση της υπόθεσης, διάστημα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://blogs.reuters.com/alison-frankel/2016/07/14/fee-fight-blights-1-3-billion-chinese-drywall-case/

 

Σπύρος Αντωνέλος

Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής,

Εκπαιδευτής στη Διαμεσολάβηση Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων,

Συγγραφέας