2010 – 2011: Η AstraZeneca είναι η έκτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, η οποία διατηρεί την έδρα της στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2011, η εταιρία και χιλιάδες ασθενείς που είχαν χρησιμοποιήσει το ψυχιατρικό σκεύασμα της «Seroquel», το οποίο ήταν ύποπτο για αύξηση του κινδύνου πρόκλησης διαβήτη και για αύξηση βάρους των χρηστών του, κατέληξαν, μέσω Διαμεσολαβήσεων, σε συμβιβαστική επίλυση δεκάδων χιλιάδων αγωγών.

Το «Seroquel» είναι ένα χάπι, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και βαριές μορφές κατάθλιψης. Μάλιστα, το 2009 και το 2010 αποτελούσε το δεύτερο σε πωλήσεις φαρμακευτικό σκεύασμα της AstraZeneca.

Σημαντική για την αίσια εξέλιξη των Διαμεσολαβήσεων υπήρξε η απαγόρευση που επέβαλε τον Ιούλιο του 2010, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration, γνωστός και ως F.D.A.) στην κυκλοφορία μίας νέας έκδοσης του σκευάσματος, της «Seroquel XR», διότι δεν έφερε την προειδοποίηση ότι η χρήση του σκευάσματος αυτού μπορεί να προκαλέσει διαβήτη. Ο Οργανισμός, στο αιτιολογικό της απόφασής του, εντόπισε παράλειψη της προειδοποίησης των κινδύνων, που μπορεί να προκληθούν από τη χρήση του σκευάσματος, στο φυλλάδιο της εταιρίας για την προώθησή του. Η εταιρεία, από την άλλη μεριά, ανέφερε πως  υπήρχε η προειδοποίηση των κινδύνων στο προωθητικό φυλλάδιο της εταιρίας προς τους γιατρούς.

Ο αριθμός των εναγόντων που εκπροσωπήθηκαν στις Διαμεσολαβήσεις αυτές ξεπερνούσε τους 28.700. Ανεπιτυχείς ήταν οι Διαμεσολαβήσεις μόνο για τους 250 εξ’ αυτών, μέχρι το 2011. Κάθε χρήστης του φαρμάκου που εκπροσωπήθηκε στις Διαμεσολαβήσεις, έλαβε από την εταιρία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποζημίωση ποσού μεταξύ 10.000 έως 11.000 δολαρίων Η.Π.Α., ενώ οι λοιποί όροι της συμφωνίας επίλυσης δεν έγιναν γνωστοί.

Παρά τις τεράστιες δυσκολίες του φαινομενικά αδύνατου αυτού εγχειρήματος, δεδομένων των χιλιάδων εμπλεκομένων μερών, οι επιτυχείς Διαμεσολαβήσεις που διήρκησαν άνω του ενός έτους συνολικά, επέτρεψαν στους χρήστες του σκευάσματος να αποζημιωθούν σύντομα και να μην εκτεθούν σε πολυετείς επώδυνες αντιδικίες.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.bloomberg.com/news/articles/2010-08-09/astrazeneca-to-pay-nearly-200-million-to-settle-17-500-seroquel-lawsuits

 

Σπύρος Αντωνέλος
Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής –
Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση – Συγγραφέας