1997-2002: H εταιρία Intergraph είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο παροχής λογισμικών διαχείρισης πληροφοριών που χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρίες παραγωγής ενέργειας ή ναυτιλιακές εταιρίες. Στο παρελθόν παρήγαγε ανταλλακτικά ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταξύ των οποίων, και μικροεπεξεργαστές. Σήμερα ανήκει στην εταιρία Hexagon.

Η Intergraph άσκησε αγωγή αποζημίωσης κατά της έτερης γνωστής εταιρίας Intel, το 1997, υποστηρίζοντας ότι η Intel, χωρίς την άδεια της, εφήρμοζε στους μικροεπεξεργαστές της τύπου «Pentium», δική της τεχνολογία, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Η διένεξη τους έληξε το 2002, κατόπιν Διαμεσολάβησης. Η Intel, αν και δεν παραδέχτηκε ότι ήταν παράνομη η συμπεριφορά της, συμφώνησε να καταβάλει 300 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στην Intergraph ενώ επιπλέον, αγόρασε από αυτή άλλες ευρεσιτεχνίες μικροεπεξεργαστών ώστε να συνεργαστούν ευρύτερα ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επεξεργαστές Pentium στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μας. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι αυτοί αποτέλεσαν αντικείμενο αντιδικίας; Η απάντηση είναι όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί οι προαναφερόμενες εταιρίες, αν και είχαν πολλούς οικονομικούς και εμπορικούς λόγους να αντιδικήσουν, συνειδητοποίησαν μέσω της Διαμεσολάβησης – όπως συμβαίνει παγκοσμίως σε χιλιάδες Διαμεσολαβήσεις καθημερινά – ότι είχαν μεγαλύτερο συμφέρον να κοιτάξουν μπροστά και να εκμεταλλευτούν τη συμπληρωματικότητα των προϊόντων, των ερευνών και των δικτύων πωλήσεών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.computerworld.com/article/2568857/technology-law-regulation/hp-pays–141m-to-settle-intergraph-lawsuit.html

 

Σπύρος Αντωνέλος

Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής,

Εκπαιδευτής στη Διαμεσολάβηση Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων,

Συγγραφέας