Έχοντας κερδίσει τον τίτλο της Μις Αμερική το 1989 η Γκρέτσελ Κάρλσον προσλήφθηκε από τη FOX NEWS από το 2005. Από τότε μέχρι σήμερα έχει διανύσει μια πολύ επιτυχημένη πορεία έχοντας πάρει συνεντεύξεις ακόμα και από ηγέτες κρατών όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζορτζ Μπους κ.ά.. Ωστόσο το 2016 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Ρότζερ Έϊλις υψηλά ιστάμενου στην εταιρία και μία από τις σημαντικότερες μορφές στη δημοσιογραφία στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχληση την ώρα της εργασίας της.

Οι καταγγελίες αυτές επηρέασαν πολύ γρήγορα την σταθερότητα του δικτύου, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί αρνητικά ακόμα και η τιμή της μετοχής της!  Έτσι, επιδιώχθηκε μία γρήγορη λύση, η οποία παράλληλα θα μπορούσε να διατηρήσει ορισμένα ευαίσθητα στοιχεία μυστικά. Και ποια οδός θα ήταν καταλληλότερη από την Διαμεσολάβηση και τον Συμβιβασμό!

Πράγματι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το ζήτημα είχε λυθεί και μάλιστα προς όφελος της παρουσιάστριας: Συγκεκριμένα, αποκόμισε 20.000.000,00 ευρώ και μία δημόσια ανακοίνωση της εταιρίας- κολοσσού, σύμφωνα με την οποία: «Εκφράζουμε ειλικρινά τη λύπη μας και ζητούμε συγγνώμη για το γεγονός ότι η Γκρέτσεν δεν αντιμετωπίστηκε, με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια, που της άξιζε». Σε αντάλλαγμα η παρουσιάστρια απέσυρε τις κατηγορίες. Δήλωσε μάλιστα ότι νιώθει πλήρως ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα του συμβιβασμού.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι η διαμεσολάβηση δεν αποβαίνει σε βάρος του ασθενέστερου. Αντίθετα, ένας κολοσσός όπως η FOX NEWS πλήρωσε αδρά και η παρουσιάστρια είχε μία απολύτως συμφέρουσα κατάληξη για την υπόθεσή της. Αυτό σημαίνει ότι και το ασθενέστερο μέρος οφείλει να μην φοβάται το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά να προσέρχεται με εμπιστοσύνη, αφού είναι πολύ πιθανό να ωφεληθεί   περισσότερο σε σχέση με μία ενδεχόμενη δικαστική απόφαση…

 

Δρ. Δημήτρης Θεοχάρης

Δικηγόρος, L.L.M.

Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής διαμεσολαβητών

Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Κ.Π.Α. (e-learning)