2016: Το 2016, η αμερικανική θυγατρική της γερμανικής εταιρίας κατασκευής αυτοκινήτων «BMW» της Βόρειας Αμερικής, εφήρμοσε μαζικά με επιτυχία το θεσμό της Διαμεσολάβησης έπειτα από δύο συλλογικές αγωγές που ασκήθηκαν εναντίον της στις Η.Π.Α. για βλάβες που παρουσίαζαν ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων Mini Cooper, τα οποία είχαν αγοραστεί στις Η.Π.Α.. Η εταιρία και στις δύο περιπτώσεις προτίμησε να λύσει τις διαφορές αυτές εξωδικαστικά, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα ταχύτητας, απορρήτου και διαμόρφωσης λύσης από τα εμπλεκόμενα μέρη της διαδικασίας της Διαμεσολάβησης.

Στην πρώτη συλλογική αγωγή ασκηθείσα το Μάρτιο του 2013 το πρόβλημα των αυτοκινήτων βρισκόταν στον εντατήρα του ιμάντα και προκαλούσε πρόωρες βλάβες αυτού μέσα σε λίγα έτη ενώ οι ιμάντες είχαν προσδόκιμο διάρκειας δεκαετίας. Η εταιρία είχε προβεί σε ανακλήσεις, όμως δεν είχε προλάβει να αποτρέψει την εκδήλωση περιπτώσεων μηχανικών προβλημάτων.

Κατόπιν Διαμεσολάβησης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 2016, η «BMW» συμφώνησε σε αποζημίωση των πελατών της των οποίων το αυτοκίνητο είχε υποστεί βλάβες για τον παραπάνω λόγο και ανέλαβε πλήρως τα έξοδα επισκευής του. Περαιτέρω, συμφωνήθηκε ο χρόνος εγγύησης για τον εντατήρα να αυξηθεί στα επτά χρόνια ή έως το όχημα να διανύσει 100.000 μίλια. Το συνολικό ποσό που κατέβαλε η «BMW»  έφτασε τα 30 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α..

Στη δεύτερη συλλογική αγωγή αποζημίωσης το πρόβλημα έγκειτο σε ελαττωματικό σχεδιασμό της αντλίας νερού μοντέλων Mini Cooper που είχε ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση των μηχανών τους.

Η Διαμεσολάβηση για την εξωδικαστική επίλυση αυτής της διαφοράς έγινε τον Αύγουστο του 2016 και η «BMW» συμφώνησε να καταβάλει σε κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου Μini Cooper με αντίστοιχο πρόβλημα αποζημίωση 500 δολαρίων Η.Π.Α. και για όσο διάστημα διαρκούσε η εγγύηση δυνάμει της σύμβασης πώλησης, η «BMW» να αντικαταστήσει δωρεάν την τυχόν προβληματική αντλία των αυτοκινήτων τους.

Η Διαμεσολάβηση, στην προκειμένη περίπτωση, δεν προστάτευσε μόνο τη φήμη μίας εταιρίας και των προϊόντων της, αλλά γλίτωσε και εκατοντάδες αντιδίκους της από πολυετείς και δαπανηρές αντιδικίες σε βάρος της.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

https://www.forthepeople.com/class-action-lawyers/mini-cooper-timing-chain-lawsuit/

Σπύρος Αντωνέλος
Δικηγόρος – Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής –
Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση – Συγγραφέας